Delfin
Delfin
Medianno
POVRATAK U ŠKOLSKE KLUPE

Prvi dan škole u Lipiku; jednosmjenska organizacija nastave uz epidemiološke mjere

07.09.2020. 17:00 | 695 pregleda | Vijesti

Mnogo je neizvjesnosti bilo oko početka nove školske godine, kao i uostalom oko svega ove godine radi epidemije koronavirusa i mjera koje se radi nje donose, ali život mora ići dalje virusu i mjerama usprkos. Danas se učenici osnovnih škola diljem Hrvatske vraćaju u svoje razrede i klupe, prvi je dan škole 2020., a kako je prošao u OŠ Lipik i kako se vodstvo škole pripremilo na nastavu u novopropisanim uvjetima i mjerama upitali smo ravnateljicu OŠ Lipik Klaudiju Kovač.

Piše:
Tomislav Ević

Prva razlika dočekuje vas već na ulazu koji je zaključan i ispred kojega se nalaze obavijesti o mjerama i upute koji broj nazvati kako bi vas se pustilo unutra, a nakon što uđete od vas se zahtijeva da dezinficirate ruke te da se kao posjetitelj škole upišete na listu imenom i prezimenom, napišete razlog dolaska te ostavite broj telefona za slučaj potrebe. Da bez zaštitne maske ni ne možete ući mislim da ne treba ni spominjati.

Iako sam očekivao da ćemo porazgovarati u zbornici Ravnateljica Kovač dočekala me u manjem uredu jer je radi novih mjera školi bio bitan svaki kvadrat obrazovnog prostora stoga je zbornica radi ispunjavanja novih standarda prenamijenjena u učionicu. Propisane mjere u novoj školskoj godini dosta je bilo zahtjevno provesti u djelo no ne i nemoguće, a mjere koje mogu popuniti jedan arak A4 formata kao i novi vozni red prilagođen korona mjerama dostupni su svim roditeljima na pregled na internetskoj stranici OŠ Lipik.

„U našoj školi prvo i najbitnije je da ostajemo u jednoj smjeni, u jutarnjoj.“ naglašava ravnateljica Kovač. „Mnoge škole u županiji ako nisu stvorile uvjete za zadovoljenje tražene distance među učenicima od minimalno 1.5 m su morale usvojiti model B ili prijeći na dvosmjensku nastavu.

Dakle uz to što smo u Osnovnoj školi Lipik stvorili uvjete za jednosmjenski rad, ono što je roditeljima djece također bitno je i to da djeca neće morati nositi maske jer smo u svakom razredu omogućili adekvatan prostorni razmještaj u okviru kojeg svaki razredni odjel cijeli školski dan provodi samo u jednoj učionici. U učionici svaki učenik sjedi za svojom klupom pri čemu je zadovoljen uvjet minimalne propisane distance.

Jedini učenici koji još uvijek moraju nositi maske su putnici, radi prijašnjih preporuka o javnom i linijskom prijevozu, a županija je za njih financirala i poslala maske koje smo im već podijelili, što moram pohvaliti i na čemu se zahvaljujem županu. To su one najbitnije organizacijske pojedinosti koje moram istaknuti.“ navodi ravnateljica te nastavlja:

„Prema današnjoj provjeri svi učenici koji su danas trebali doći na nastavu su i stigli, a imamo i povećanje ukupnog broja učenika jer ove godine imamo trideset i jednog novog prvašića od čega je jedan u područnoj školi Dobrovac. Ukupno imamo 268 učenika što je povećanje u odnosu na prošlu godinu čemu doprinose novi učenici smješteni u Centar za pružanje usluga u zajednici.“

Napomenula je i da su sve mjere i relevantne informacije dostupne roditeljima na internetskoj stranici OŠ Lipik te da su dali sve od sebe da izvedu i omoguće pridržavanje istih mjera uz zadržavanje jednosmjenske nastave u čemu je ključno bilo omogućiti da se učenici razrednih jedinica ne miješaju. Jedini slučaj gdje te uvjete nisu uspjeli zadovoljiti je kod izborne nastave gdje su morali pribjeći modelu B pri čemu se razredne jedinice izmjenjuju svaki drugi tjedan u nastavi na daljinu i nastavi u učionici. To je po riječima ravnateljice dodatni posao učiteljima, iako se radi o manjem broju učenika, jer taj posao moraju odrađivati naknadno ali to je jedini način na koji su to mogli izvesti.

„Mislim da smo se prilično dobro i na vrijeme organizirali, snašli smo se dosta dobro. Prvenstveno bih rekla da smo gledali zadovoljiti potrebe djece i njihovih roditelja,da smo to ovih posljednjih tjedana uspjeli postići, i da sam na neki način sretna što smo sve to uspjeli.

Od novog namještaja i razmještaja, svaki razredni odjel ima svoju vlastitu učionicu, a radi tog istog razloga i najveću prostoriju u školi, zbornicu, smo pretvorili u razred. Povrh svega dobili smo i novi razredni odjel odobren od strane Ministarstva, 4 b razred za razliku od prošle godine, a uz to dodatno povećanje uspjeli smo omogućiti adekvatne uvjete sukladne propisanim mjerama i zadržati jednosmjenski rad.

Razrede smo sukladno njihovoj brojnosti smjestili u adekvatno velike prostorije, a iskoristili smo svaki dostupan komad namještaja i stari uskladišten na tavanu dvorane radi kojeg su se domari dobrano nateglili. Koriste se sva tri ulaza u školu, a razredi su ravnomjerno podijeljeni između njih i svaki ima svoje rute od ulaza do učionice. Dali smo sve od sebe da napravimo najbolje što možemo, a kako će biti dalje to ćemo vidjeti.“ rekla je ravnateljica Kovač.

Također je dodala da se do daljnjeg ukida iznajmljivanje školske sportske dvorane rekreativcima i klubovima, jer iako je to financijski gubitak za samu školu, na minimum se želi smanjiti mogućnost kontakta učenika i onih osoba koje nisu direktno u odgojno obrazovnim procesima.

Shvaća da će vjerojatno biti još snalaženja u hodu ukoliko bude novih mjera i naputaka i izrazila nadu da će se situacija uskoro normalizirati i da će se sve vratiti u stanje prije pandemije.