LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
MINISTARSTVO TURIZMA I SPORTA RH

Nagodinu u Lipiku tri teniska terena!

04.09.2020. 11:32 | 640 pregleda | Vijesti

Sukladno „Odluci o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja športskih građevina u 2020. godini“ objavljenoj u četvrtak 3. rujna, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske s gotovo 10 milijuna kuna u 2020. godini sufinancirat će izgradnju ili obnovu 23 sportska infrastrukturna objekta diljem Hrvatske. Među kandidiranim projektima kojima su odobrena sredstva našao se i Grad Lipik kojem je za projekt izgradnje teniskih terena dodijeljen iznos od 396.388,80 kuna.

Piše:
Tomislav Ević

„Kandidirali smo projekt na natječaj Ministarstva za turizam i sport i kao što vidite dodijeljeno nam je u tu svrhu skoro 400.000 kuna, a razliku do iznosa koji je potreban za punu izvedbu projekta koji prelazi milijun kuna financirat će se iz gradskog proračuna.“ rekao je gradonačelnik Vinko Kasana. Teniski tereni nalazit će se na zemljištu između Staklanske ulice i nogometnog stadiona NK Lipik 1925 i samo su prva od devet faza projekta Sportskog centra koji je dio vizije sportskog razvoja Grada Lipika. „Trenutno se u projekt Sportskog centra ulaže skoro 5 milijuna kuna, od čega će uz sredstva iz Ministarstva i gradskog proračuna većina doći iz Europskih Strukturnih fondova."

„Ova dva teniska terena koji bi trebali biti završeni sljedeće godine neće biti jedini u Lipiku jer je u projektu Terme Lipik također predviđena obnova tj. izgradnja kultnog teniskog terena „u žici“ sa svim pratećim sadržajima“ saznajemo od gradonačelnika Kasane.

Tenis u Lipiku nije novost i prvi put se pojavio prije skoro stotinu godina o čemu se može čitati u monografiji Grada Lipika u poglavlju o njegovom „Zlatnom dobu“:

„Razvojem Lipika kao liječilišnog i turističkog mjesta i dolaskom sve većeg broja gostiju, stizale su u Lipik nove ideje i europski trendovi u kulturi, sportu, zabavi.

Početkom 20. stoljeća, za brojne goste liječilišta izgrađena su u parku dva teniska terena streljana i kuglana..

Tenis je i tada bio sport elite, a u Lipik su dolazili igrati i tenisači iz Zagreba.“

„Taj povijesni kontekst je i bio jedan od razloga osmišljavanja projekta Sportskog centra. U konačnici, sljedeće godine Lipik dobiva tri teniska terena!“ ističe gradonačelnik Kasana