Delfin
LIPIK test
Medianno
Udruga slijepih i slabovidnih osoba Pakrac-Lipik

Započeo projekt „Zajedno do cilja“ vrijedan gotovo pola milijuna kuna

31.07.2020. 14:31 | 526 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Putem natječaja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u sklopu javnog poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga u zajednici koje pružaju udruge“ Udruga slijepih i slabovidnih osoba Pakrac-Lipik dobila je 150.000,00 kuna za prvu godinu provedbe projekta „Zajedno do cilja“ čije je trajanje predviđeno na tri godine.

Prema riječima Stanka Kovačića, predsjednika ove pakračko-lipičke udruge, kroz projekt, koji je započeo početkom lipnja, zaposlene su već i dvije gerontodomaćice koje će obilaziti članove udruge na području Lipika i Pakraca. Međutim, s obzirom na to da je na području Lipika manje članova, jedna će zaposlenica biti zaposlena na pola radnog vremena, dok će druga imati puno radno vrijeme. Osim pomaganja u obavljanju osnovnih životnih potreba, zadatak ovih zaposlenica bit će i mjerenje tlaka i šećera, ali i prijevoz korisnika do određenih lokacija, poput ambulante, trgovine, banke i slično. Inače, za potrebe članova udruge nabavljeni su zvučni aparati kao što je glukometar, tlakomjer i vaga.

Vezano za ovaj projekt, bit će osnovan Klub korisnika za osobe s invaliditetom kroz koji će se organizirati razne radionice, poput one o važnosti zdrave prehrane, a koje će voditi vanjski suradnici Udruge. Tako će biti upriličena raznovrsna predavanja, kao i praktični dio. Namjera je i održavanje sportskih i rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom, ali i poticanje članova na kulturne aktivnosti tako da koriste elektronska pomagala, primjerice za slušanje zvučnih knjiga. Naravno, u Udruzi imaju i određeni dio knjižne građe na Brailleovom pismu. Većina članova je starije životne dobi pa im je potrebno približiti sve one mogućnosti koje pruža današnja moderna tehnologija.

Zbog specifičnih potreba koje imaju osobe s invaliditetom, ali i zbog ostvarivanja zaštite njihovih prava, članovi Udruge slijepih i slabovidnih osoba Pakrac-Lipik žele izradu Strateškog okvira kojim bi se izjednačile mogućnosti za osobe s invaliditetom na području naša dva grada, a koji bi se temeljio na Nacionalnoj strategiji i putem kojeg bi bio uspostavljen efikasan sustav cjelovite skrbi o osobama s invaliditetom. Sve to kroz aktivnosti i mjere koje bi Lipik i Pakrac poduzimali i provodili samostalno ili pak u koordinaciji s mjerodavnim tijelima.