Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
MJESNI ODBOR KLISA

Gradonačelnik upoznao mještane Klise s novostima i aktualnostima

27.07.2020. 11:59 | 1046 pregleda | Vijesti

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana i direktor gradskog komunalnog poduzeća Lipkom Marijan Strganac prisustvovali su 24. srpnja sastanku Mjesnog odbora Klisa pod predsjedanjem predsjednika Damira Radaka, a na kojem se raspravljalo o planovima i projektima koji su odrađeni, kao i o svemu onome što se još treba uraditi u nadolazećem periodu.

Piše:
Matija Kulhavi

Tako je bilo govora o rekonstrukciji društvenog doma u središtu mjesta za koji je napravljena kompletna projektna dokumentacija za uređenje krovišta, stolarije i fasade, kao i unutarnje uređenje elektroinstalacija.

Kako smo doznali od Marijana Strganca navedeni je projekt u fazi ocjenjivanja, a ukupna investicija obnove doma je vrijedna oko 450.000,00 kuna. U slučaju da projekt ne prođe, gradonačelnik Kasana je rekao da će se do kraja tekuće godine sanirati krovište, koje je u lošem stanju, te će se ono financirati iz proračunskih sredstava Grada Lipika, dok će se ostali radovi odvijati u daljnjem tijeku.

Na sastanku je bilo govora i o zapuštenim okućnicama i ruševinama, a mještanima je odgovoreno kako su zaprimljene suglasnosti od strane vlasnika objekata za rušenje, međutim da se čeka dolazak vojske koja bi u konačnici te radove čišćenja i krčenja trebala obaviti.

U vezi projekta aglomeracije, bilo je upita o tome hoće li ti radovi biti i na području Klise. Kako se moglo čuti dotični projekt ne obuhvaća Klisu, ali kroz razgovore s Hrvatskim vodama trebalo bi se pojedinačno raditi septičke jame. Sve u svemu, to je još u postupku utvrđivanja i razmatranja, hoće li ići izgradnja kanalizacijske mreže ili septičkih jama, od čega je ovo potonja varijanta izvjesnija s obzirom na to da se radi o slabije naseljenom mjestu.

Tijekom jesenskog razdoblja, odnosno krajem rujna, prema planu će se nastaviti uređivati poljski putevi te iskop cestovnih jaraka, a isto tako Grad Lipik će osigurati nabavu i postavljanje dodatnih sprava na dječje igralište u Klisi.

Što se tiče mjesnog groblja, istaknuto je da se groblja uređuju prema rasporedu održavanja, dok je na upit o dovodu vode na groblje odgovoreno kako je to financijski zahtjevno te da će ondje biti postavljen jedan spremnik s tisuću litara vode za korištenje.

Pri kraju sastanka je bilo govora i o dovozu građevinskog materijala koji se nasipava na poljski put u potezu od središta naselja prema lokalnom groblju. Poljski put se nalazi u velikoj depresiji te se sad zatrpava kako bi mogao mještanima Klise služiti za korištenje. Jedan dio građevinskog materijala je samo deponiran te će se kasnije usitniti i koristiti za zatrpavanje kanalizacije.

U vezi šumskog dijela ceste koji vodi od središta Klise prema Lipiku, naglašeno je kako će doći stroj koji će malčirati zelenu biljnu masu uz prometnice (bankine). U vezi toga, djelatnici Grada Lipika će uskoro početi obilaziti naselja u sastavu Grada te svima koji sa svojih površina ne uklone ambroziju poslati upozorenja.