LIPIK test
LIPIK test
Medianno
Multikulturalni centar Lipik

Covid-19 ljeto u Gradskoj knjižnici i čitaonici

24.07.2020. 09:47 | 727 pregleda | Vijesti

Piše:
Sezame.pr

Gradska knjižnica i čitaonica Lipik, kao i većina kulturnih ustanova u Hrvatskoj, ove je godine znatno smanjila svoju djelatnost, kao posljedicu uzrokovanu pojavom virusa COVID-19. Promocije, književne večeri i radionice koje su planirane za prvu polovinu godine, nisu realizirane, a kako stvari stoje, upitno je što će od planiranog ljetno-jesenskog sadržaja biti realizirano.

- Ono što bi željeli da bude ostvareno, to su dvije promocije knjiga te promocija jednog glazbenog albuma i nekoliko tematskih radionica za djecu. Nadam se da će na globalnoj razini sve pomalo jenjavati s tim virusom i da će se sve što prije vratiti u normalnu, rekla je Jasna Molnar Kukić, ravnateljica knjižnice.

Korisnici obavezni nositi maske

Prema uputama Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Odluci Stožera Civilne zaštite RH, i korisnici Gradske knjižnice i čitaonice Lipik moraju se pridržavati mjera zaštite i obavezno moraju nositi zaštitne maske za lice ili medicinske maske prilikom ulaska u knjižnicu i za vrijeme boravka u njoj. Ravnateljica Molnar Kukić tvrdi kako su svi korisnici disciplinirani i pridržavaju se tih mjera i od samoga početka pandemije nisu imali niti jednu intervenciju niti nesuglasicu oko toga provođenja mjera.

Korisnici redovito dolaze i posuđuju knjižnu građu i tu se nije ništa promijenilo. Ljetno radno vrijeme koje traje do 7. rujna je od ponedjeljka do petka 8 do 16 sati.

- U ljetnom periodu se više posuđuje „lakše“ štivo i popularna psihologija. Mogu se odjednom posuditi četiri knjige, jer su godišnji odmori u tijeku i korisnici ponekad iz knjižnice doslovno iznose „naramke“ knjiga.

Takva slika nas najviše veseli, tvrdi ravnateljica Molnar Kukić i na kraju poručuje: - Čitajte što više, pronađite svoju oazu mira, skuhajte si omiljenu kavu, uživajte, jer svaka knjiga vas odvede na jedno posebno putovanje, u neki drugi svijet i tamo maštajte o bilo čemu, o onome što vas ispunjava i čini sretnima. Knjiga je jedan od najboljih čovjekovih prijatelja.

Rad Gradske knjižnice i čitaonice Lipik pratite i na Instagramu @gradskaknjiznicalipik