Delfin
Delfin
Bazeni Lipik
VATROGASNA ZAJEDNICA PAKRAC LIPIK

S centrom 112 povezane zadnje 4 vatrogasne sirene na području Grada Lipika

04.07.2020. 16:58 | 609 pregleda | Vijesti

Građani u našem kraju koji nisu direktno vezani za vatrogastvo vjerojatno nisu upoznati s činjenicom da je na području Požeško-slavonske županije sustav uzbunjivanja vatrogasnim sirenama centraliziran i da se pokreće iz Županijskog centra 112 (nekada DUZS Požega, sada pod MUP-om) koji je ujedno i vatrogasni operativni centar. Rezultat je to pilot projekta pokrenutog još 2013. godine i koji je u veljači 2014. bio u punoj funkciji i obuhvaćao gotovo 90% vatrogasnih sirena u županiji povezanih u centralni sustav uzbunjivanja.

Piše:
Tomislav Ević

 

Kako smo saznali od tajnika Vatrogasne Zajednice Pakrac-Lipik Zlatka Zerdina,  na području Grada Lipika preostale su 4 vatrogasne sirene koje su još van tog sustava, ali tome bi uskoro trebao doći kraj. Vatrogasne sirene u Dobrovcu, Brezinama, Gaju i Marinom Selu koje su do sada bile pokretane ručno i nisu bile povezane sa županijskim centrom 112, uskoro će postati dio tog sustava i prilikom dojave aktivirati se iz operativnog centra čime će doprinijeti bržem i efikasnijem funkcioniranju vatrogasnih društava na tom području skraćivanjem vremena potrebnog za intervenciju za 3 do 5 minuta.

Instalaciju potrebnih radiouređaja, antena i automatike za pokretanje sirena povest će tvrtka Procom Modulacije iz Nove Gradiške, a završetak radova očekuje je krajem srpnja ove godine. Zlatko Zerdin ističe da je ovakva vrsta veze dugoročno isplativija jer oprema koja će raditi preko radio veze neće stvarati dodatne troškove u odnosu na prije korišten sustav povezivanja telefonskom paricom koji se pokazao vrlo skupim, a troškak povezivanja sve 4 spomenute vatrogasne sirene iznosi 18.000 kuna koje je u potpunosti financirao Grad Lipik iz svog proračuna.