Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
ODGOJ DJECE U VJERI

U Pakracu se osniva katolički dječji vrtić

02.07.2020. 14:17 | 1144 pregleda | Vijesti

Pakrac će postati bogatiji za još jednu odgojno obrazovnu ustanovu - katolički vrtić koji će prema riječima pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević biti u pogonu do pedagoške godine 2021. - 2022. godine, istaknuto je na današnjem potpisivanju ugovora o sufinanciranju adaptacije nekadašnje stambene kuće časnih sestara u Pakracu sredstvima iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji je danas u maloj vijećnici gradske uprave potpisao pakrački župnik vlč. Jozo Zorić u prisustvu gradonačelnice Blažević i Marije Čar, voditeljice odsjeka za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove u gradskoj upravi.

Piše:
Tomislav Ević

Prema riječima gradonačelnice Blažević ovaj projekt prenamjene stambenog objekta časnih sestara pokraj župnog dvora u vrtić planiran je već duže vrijeme, još dok je pakrački župnik bio vlč. Matija Juraković, a dolaskom vlč. Zorića konačno se kreće u njegovu realizaciju. Danas je potpisan prvi ugovor o sufinanciranju radova i usluga za projekt katolički vrtić vrijedan 200.000 kuna, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 2.000.000 kuna dok je Grad Pakrac u potpunosti financirao izradu projektne dokumentacije koja se pokazala dosta kompliciranom jer uz poštivanje svih pedagoških standarda koje građevina takve namjene mora imati dodatno je trebalo zadovoljiti konzervatorske standarde koji moraju biti zadovoljeni.

Potrebe za ovakav objekt svakako ima radi pojačanog upisa u gradske i područne vrtiće na području Grada Pakraca, a katolički vrtić koji će imati kapacitet za jednu mješovitu skupinu od 25 do 30 djece predstavljat će jednu dodatnu vrijednost gradu rekla je gradonačelnica Blažević.

„Pakračani znaju da je do Domovinskog rata u Pakracu djelovao red časnih sestara Milosrdne sestre svetog križa, mada povijesno gledajući one su od 1898. godine djelovale u pakračkoj bolnici, dok su nakon II. svjetskog rata djelovale u župnoj zajednici pri katekizaciji i pomoći župniku. Nakon Domovinskog rata radi deficita zvanja nisu se vraćale u Pakrac tako da je prostor u kojem su obitavale bio davan na korištenje izbjegličkim i prognanim obiteljima do rješavanja njihovog stambenog pitanja. Do rješenja rekonstrukcije objekta u katolički vrtić došlo se nakon višegodišnjeg promišljanja, pri čemu se želim zahvaliti gradonačelnici Blažević na svesrdnoj podršci Ministarstvu regionalnog razvoja kao i svima koji su se angažirali da se ishodi projektna dokumentacija i krene u realizaciju ovog projekta. Još jednom od srca hvala svima i našem biskupu i bivšem župniku Matiji koji se maksimalno angažirao oko prenamjene tog objekta u novu svrhu.“ izjavio je vlč. Jozo Zorić prilikom potpisivanja ugovora.

Ovo je samo prvi dio sredstava koji je osiguran kroz natječaje, još jedan dio sredstava trebao bi na isti način biti osiguran do kraja ove godine, a u financiranju ovog projekta sudjelovat će i Grad Pakrac i Požeška biskupija.

„Imamo izvrsnu suradnju, niti biskupija niti župa neće biti ostavljeni da se s ovim projektom suoče sami. Uz administrativnu podršku stojimo vam i inače na raspolaganju oko pripreme i pisanja natječaja kao i oko potrebnih izvještaja isto tako i u gradskom proračunu rezervirana je stavka za katolički dječji vrtić tako da župa i biskupija mogu računati na financijsku pomoć za obnovu i stavljanja u funkciju ove građevine“ izjavila je gradonačelnica Blažević.

Projektnu dokumentaciju izradio je AIG PROJEKT d.o.o. iz Pakraca, a budući dječji vrtić nalazit će se na adresi Trg pape Ivana Pavla II na kućnom broju 4.