Delfin
LIPIK test
Medianno
TERME LIPIK

73,5 milijuna kuna za razvoj turizma u Lipiku

01.07.2020. 12:57 | 1501 pregleda | Vijesti

U Pleternici je danas održano  svečano potpisivanje i uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, a potpisivanju su nazočili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, saborski zastupnik Franjo Lucić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Današnjim svečanim potpisivanjem i uručivanjem pet ugovora ukupno je ugovoreno 148.128.885,84 kuna, dok bespovratna sredstva iznose 125.288.096,50 kuna. Osim ugovora koji se odnosi na projekt Terme Lipik, ostali ugovori se tiču projekta Svijet graševine (nositelj Grad Pakrac), Kuća graševine (nositelj Grad Kutjevo), Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije i Trenkov dvorac – dokumentacija (nositelj Požeško-slavonska županija).

Piše:
Matija Kulhavi

Gradonačelniku Lipika Vinku Kasani ugovor je uručio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Zdravko Marić.

Projekt Terme Lipik se sastoji od tri komponente: Vile Zinke – interpretacijskog centra, Narodnih kupki i perivoja. Projekt zapravo obuhvaća obnovu gotovo cijelog parka u Lipiku, rekonstrukciju objekta Vile Zinke („Vila dobre vode“) u kojem će se na inovativan način interpretirati termalna baština Lipika, popraćeno modernim tehnologijama te rekonstrukciju i opremanje objekta Narodnih kupki u kojemu će se moći iskusiti termalne terapije u spa ambijentu. Nositelj projekta je Grad Lipik, a partneri projekta su Toplice Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika. Ukupna vrijednost projekta je 73.060.105,84 kuna, a bespovratna sredstva iznose 61.898.992,93 kuna.

Ovo je najvrjedniji ugovor koji smo dosad potpisali, a odnosi se na razvoj turizma u Lipiku. Vlada Republike Hrvatske je prepoznala naše potrebe, kao i činjenicu da je Lipik turistički grad te sam siguran da će se nakon provedbe ovog projekta dogoditi puno pozitivnih stvari za naš grad. Nositelj ovog projekta je Grad Lipik, dok su partneri na projektu Specijalna bolnica za rehabilitaciju Lipik te Turistička zajednica Grada.”, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana naglasivši da je izuzetno ponosan na to što Grad Lipik sa svojim ljudskim kapacitetima može napisati i provesti ovako vrijedne projekte.  Naime , u pripremi su sudjelovali djelatnici lipičke Gradske uprave, Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA, kao i zaposlenici Toplica Lipik i Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije PANORA.

Nakon dosadašnjih projekata, poput primjerice Poduzetničkog inkubatora Lipika, koji su, da uvjetno kažemo, bili manjeg obujma, ovaj pojedinačni projekt u vrijednosti većoj od sedamdeset milijuna kuna, predstavlja svojevrsni vrhunac dosadašnjeg rada. Međutim, prema onome što smo mogli zaključiti iz razgovora s gradonačelnikom Kasanom, razvoj Lipika zasigurno neće stati na ovome jer se u skoroj budućnosti očekuje priprema i provedba još većih projekata. Prema dosadašnjim saznanjima kojima raspolažemo, smatramo  da se tu misli na Kursalon i Wandelbahn.

 

1.876.000,00 kn za geotermalne izvore i toplovod u Lipiku

Požeško-slavonska županija nositelj je i projekta „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije”, čiju okosnicu čini izrada Studije geotermalnog potencijala naše županije, Studija i dokumentacija potrebna za stjecanje dozvole za istraživanje na lokalitetu Tekić, projektno-tehnička dokumentacija za toplovod u Lipiku te Istraživačka studija termalnog izvorišta u Velikoj. Partneri projekta su: Grad Lipik, Općina Jakšić i Općina Velika. Ukupna vrijednost projekta je 1.876.000,00 kuna od kojih je 1.594.600,00 kuna bespovratnih sredstava.

 

 

Projekt "Svijet graševine"

Projekt Grada Pakraca pod nazivom Svijet graševine obuhvaća radove na izgradnji i opremanju Spahijskog podruma u Pakracu i Muzeja bećarca u Pleternici te aktivnosti usmjerene na brendiranje i promociju Svijeta graševine. Partneri projekta su Požeško-slavonska županija, Grad Pleternica, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac te Javna ustanova Pleternica. Ukupna vrijednost projekta je 65.772.030,00 kuna, dok bespovratna sredstva ovog projekta iznose 55.486.866,07 kuna.