delfin3
delfin3
Hotel Pakrac 365
STAMBENO ZBRINJAVANJE MLADIH OBITELJI

Devet mladih obitelji u Pakracu potpisalo ugovore o subvencioniranju kupnje i adaptacije nekretnina

30.06.2020. 18:14 | 1931 pregleda | Vijesti

Grad Pakrac u veljači ove godine objavio je javni poziv kojem je svrha bila dodjela financijske pomoći mladim obiteljima radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja, a danas je u novoj vijećnici u pakračkoj gradskoj upravi u prisustvu gradonačelnice Anamarije Blažević devet mladih obitelji potpisalo prve ugovore.

Piše:
Tomislav Ević

Od ukupno 250.000 kuna koliko je iz gradskog proračuna namijenjeno u tu svrhu današnjim potpisivanjem utrošeno je 105.400 kuna od čega su 4 obitelji primile po 15.000 kuna za točku 2 javnog poziva odnosno „financijska pomoć mladoj obitelji pri kupnji stambenog objekta radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Pakraca“ dok je ostalih 5 primilo sredstva u okviru točke 4 javnog poziva „financijska pomoć mladoj obitelji pri rekonstrukciji stambenog objekta radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Pakraca“ (jedna obitelj 5.383 kune i četiri maksimalnih 10.000 kuna).

Gradonačelnica Blažević nije skrivala zadovoljstvo uspješnim provođenjem ove mjere rekavši da su mladi ljudi prioritet ovog kraja poželjevši im uspješno okončanje radova, a budući da sva sredstva koja su za to namijenjena još nisu utrošena pozvala je sve one koji se još nisu prijavili da to svakako učine ako zadovoljavaju kriterije jer se prijave primaju do 31. listopada ili do iskorištavanja preostalih 144.600 kuna.

U slučaju ovih mladih obitelji radi se o sredstvima koja su utrošena na kupnju i adaptaciju isključivo kuća, čime su popunjene neke od praznih pakračkih nekretnina, a bilo je i odbijenih zahtjeva koji nisu zadovoljili kriterije javnog poziva (nekretnine su bile kupljene prošle godine) iako se njihovi vlasnici još mogu prijaviti za adaptacijska sredstva. Potencijalni korisnici sredstava ne moraju trenutno prebivati na području Grada Pakraca, no nekretnine koje kupe ili adaptiraju uz ovu subvenciju ne smiju prodati ili darovati narednih 5 godina od potpisivanja ugovora o subvencioniranju.

Ovaj javni poziv na tragu je onoga Grada Lipika objavljenog u listopadu prošle godine i svibnju 2020. za subvencioniranje kupnje građevinskog zemljišta, izgradnje novog stambenog objekta ili kupnje stambenog objekta koji je također osmišljen s ciljem pomoći stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, a koji je već iskoristilo devet mladih lipičkih obitelji.