LIPIK test
PUKE banner
Vera Pečanić

Ministar Josip Aladrović s kolegama kandidatima na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici posjetio Lipik

27.06.2020. 12:34 | 1207 pregleda | Vijesti

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović sa suradnicima, gradonačelnik Požege Darko Puljašić te gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, kandidati na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici, zajedno s predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije prof. dr. sc. Željkom Glavićem, danas su boravili u Lipiku gdje su se susreli s predstavnicima Grada Lipika na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom, dogradonačelnikom Slobodanom Katunarom i predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Dolićem.

Piše:
Matija Kulhavi

Posjet je započeo na prostoru Državne ergele Lipik na kojoj je uvažene goste dočekao upravitelj Damir Jakšić te ih upoznao s njezinom poviješću i svime što ona predstavlja za naš kraj. Nakon toga nastavljen je obilazak Lipika posjetom Toplicama Lipik, a zatim obilaskom objekta Kursalona i Wandelbahna pa šetnjom lipičkim perivojem te razgledavanjem kompleksa otvorenih bazena i u konačnici susretom u zgradi lipičke Gradske uprave sa ženama zaposlenima u projektu „Zaželi“.

Ovom su prilikom kandidati na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici upoznati sa svim infrastrukturnim projektima i investicijama na području Lipika, kao i s brojnim potencijalima koji su na raspolaganju. Tako je, između ostalog, bilo govora o projektu izgradnje nove ergele u Lipiku, odnosno o projektu Raminac, zatim o projektu Terme Lipik, inicijativi da Grad Lipik kupi Kursalon i Wandelbahn kako bi mogli biti kandidirani na određenim natječajima putem kojih bi u konačnici bili obnovljeni te čitavom nizu spremnih projekata, kao i onih koji su u provedbi.

Nastavak projekta „Zaželi“

Nakon uspješno odrađene prve faze projekta „Zaželi“ za kojeg je osigurano tri milijuna kuna, Grad Lipik nedavno je dobio zeleno svjetlo za nastavak projekta kojim će biti zaposleno 30 žena, deset žena više nego u prvoj fazi, tako da se naš grad nalazi među prvih deset kojima su odobrena sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna.

O tome je bilo riječi prilikom susreta ministra Aladrovića i dvadeset zaposlenih žena iz prve faze ovog projekta.

Gradonačelnik Vinko Kasana je Vladi Republike Hrvatske iskazao zahvalnost na dosadašnjoj potpori te je izrazio vjeru i nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti. Ovom je prigodom naglasio da je za Grad Lipik ovaj projekt od izuzetne važnosti, pogotovo što je konfiguracija lipičkih naselja takva da imamo mjesta u kojima živi malobrojno stanovništvo uglavnom visoke životne dobi, a ovaj projekt za njih znači zaista mnogo, naglasio je te se osvrnuo i na sličan projekt koji se na području Lipika provodi već više od desetak godina, a zove se “Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama”, kao i “Dnevni boravak za osobe starije životne dobi”, na što je iznimno ponosan, ali i na iskusnu ekipu koja ga provodi, a koji su s provođenjem krenuli među prvima u Hrvatskoj. “To je jedan civilizacijski napredak i dostignuće koje ćemo sigurno zadržati i nastaviti provoditi.”, rekao je gradonačelnik.

Ministar Josip Aladrović je istaknuo zadovoljstvo viđenim projektima s kojim ga je upoznao gradonačelnik, a koji ukazuju na potencijal razvoja Grada Lipika koji će kroz europsku podršku, odnosno kroz podršku hrvatske Vlade zasigurno biti realizirani. Ministar je istaknuo izuzetnu važnost projekta „Zaželi“ za razvoj lokalnih sredina, kao i za zapošljavanje te u konačnici za krajnje korisnike te je naglasio da je to bio i glavni razlog zbog kojeg se Vlada odlučila uložiti dodatna sredstva u nastavak ovog projekta u koji je dosad utrošeno približno oko milijardu kuna, a sada će biti investirano još 550 milijuna kuna.

Prigodom ovog posjeta ministar Aladrović je u ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te ministra Marka Pavića Gradu Lipiku uručio ugovor vrijedan 200.000,00 kuna kojim će se financirati prva faza pristupne ceste za Raminac, a koja uključuje izradu komunalne infrastrukture, odnosno vodovodne i kanalizacijske mreže neophodne za priključenje nove ergele.

 

FOTOGALERIJA