Delfin
LIPIK test
Medianno
COVID-19

Zbog kontakta sa zaraženom osobom u Lipiku se 24 osobe nalaze u samoizolaciji

24.06.2020. 17:47 | 7270 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Nakon podužeg, relativno mirnog perioda, ponovno je aktualna situacija vezana za virus Covid-19, odnosno koronavirus. Nažalost, virus je potvrđen kod jedne osobe koja je od 20. do 22. lipnja boravila na području Lipika, a koja je povezana sa slučajem iz samostana Milosrdnih sestara Svetog Križa u Đakovu.

Kako doznajemo od Slobodana Katunara, načelnika stožera Civilne zaštite Grada Lipika, zbog kontakta sa zaraženom osobom 24 osobe na području Lipika se nalaze u samoizolaciji pod kontrolom epidemiološke službe Požeško-slavonske županije te će nakon nekoliko dana biti testirane po prvi put, a zatim ponovno po isteku samoizolacije.

Sve mjere i postupci koji su predviđeni za ovakve situacije su primijenjeni na vrijeme tako da je situacija u potpunosti pod kontrolom i nema potrebe za paniku, naglašava načelnik lipičkog Stožera civilne zaštite te dodaje da će se ovisno o razvoju situacije primjenjivati adekvatne mjere.

Isto tako, načelnik Katunar je uputio apel na građane da se pridržavaju preporuka fizičkog distanciranja, korištenja zaštitne opreme i higijene.

 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio dvije odluke:

 - utvrđen je poseban režim ulaska u Republiku Hrvatsku osoba koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije; te su osobe dužne boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu, odnosno drugom odgovarajućem prostoru u vremenskom trajanju od četrnaest dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku. Obveza samoizolacije ne primjenjuje se na putnike koji prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku tranzitiraju kroz te zemlje.

- vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu obvezni su za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu koristiti maske ili maske za lice te se pridržavati općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ koje se odnose na vožnju javnim prijevozom.