Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
UDRUGA SLIJEPIH PAKRAC - LIPIK

Početna konferencija projekta „Nismo sami„: kvalitetniji uvjeti života osoba s invaliditetom

04.06.2020. 13:18 | 562 pregleda | Vijesti

U pakračkoj vijećnici koja se nalazi unutar kompleksa Janković 4. lipnja je održana početna konferencija projekta „Nismo sami“, odobrenog u sklopu poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I„ te financiranog bespovratnim sredstvima Europske Unije i Europskog socijalnog fonda, a kojeg zajednički provode Grad Pakrac i partneri - Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Hrvatski crveni križ ,Centar za socijalnu skrb Pakrac te Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana .

Piše:
Matija Kulhavi

Cilj ovog važnog projekta za našu zajednicu jest unaprjeđenje socijalne uključenosti osoba s invaliditetom putem inicijativa na lokalnom i regionalnom nivou. To svakako obuhvaća i podršku razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga čime se povećava kvaliteta života i prolongira ili čak otklanja institucionalizacija, kao i edukacija stručnjaka koji dolaze u kontakt s osobama s invaliditetom, istaknuo je na samom početku konferencije Denis Relota, voditelj projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.069.089,20 kuna pri čemu intenzitet potpore iznosi 100%.

Predviđeno trajanje projekta „Nismo sami“ je 18 mjeseci (4.5.2020. – 4.11.2021.), a pripremila ga je Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac. U radionice i aktivnosti unutar njega trebalo bi biti uključeno 30 osoba s invaliditetom, a bit će uspostavljen i mobilni tim (pravnica, socijalna radnica i psihologinja) koje će pružati savjete, podršku i pomoć korisnicima i članovima njihovih obitelji.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je istaknula zadovoljstvo projektom naglasivši njegov značaj za lokalnu zajednicu, ali i činjenicu da će se njime omogućiti osobama s invaliditetom lakše snalaženje u prostoru. Također, istaknula je, dodatna vrijednost projekta je i zapošljavanje još jedne osobe (koordinatorice projekta) za vrijeme trajanja projektnih aktivnosti. „Želja nam je da u našem gradu svi imaju jednaka prava i mogućnosti, a osobe s invaliditetom ravnopravan položaj.“, zaključila je gradonačelnica.

Predsjednik Udruge slijepih Pakrac-Lipik Stanko Kovačić je napomenuo kako mu je drago da su prepoznati problemi osoba s invaliditetom te istaknuo da lipičko pakračka Udruga slijepih, uz ovaj, sudjeluje u još dva projekta zahvaljujući kojima su zaposlene tri osobe.

Ravnateljica pakračke bolnice Marina Major je rekla da su se kao partner rado odazvali na ovaj hvalevrijedan projekt. „Bolnica je neizostavna ustanova u svačijem životu, a posebno kod osjetljivih osoba kojima će putem ovog projekta biti olakšan pristup zdravstvenoj skrbi, ali i olakšat će pružanje zdravstvene skrbi.“, istaknula je.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pakrac Danijela Kiš je izrazila uvjerenost u uspješnu suradnju, kao i to da će članovi GDCK pružati logističku podršku, a zadovoljstvo suradnjom na projektu iskazala je i Tina Vostri, predstavnica Centra za socijalnu skrb Pakrac.

Na konferenciji su bili nazočni i predstavnici udruga slijepih iz Požege i Daruvara – Goran Grgić i Damir Bokun. Ovaj potonji, predsjednik daruvarske udruge je naglasio kako je vidljivo da je posljednjih trideset godina izuzetno napredovao rad s osobama s invaliditetom. On je istaknuo da i male sredine mogu pokazati da mogu biti snažne kad to žele, a to se može primijetiti i prema prepoznatljivosti ovih naših lokalnih udruga na široj razini.