Delfin
Delfin
Medianno
U spomen na žrtve i stradanja hrvatskog naroda kroz povijest

Održan Memorijalni biciklistički maraton od Virovitice do Pakraca

17.05.2020. 17:09 | 718 pregleda | Vijesti

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije "Glasnici istine" u suradnji sa Zajednicom udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije danas je organizirala biciklistički maraton od Virovitice preko Slatine do Pakraca.

Piše:
Matija Kulhavi

Biciklistički maraton se kretao dionicom Virovitica - Slatina - Četekovac - Slatinski Drenovac - Bučje - Brusnik - Pakrac, a organiziran je povodom 75. obljetnice tragedije u Bleiburgu, odnosno u spomen na žrtve i stradanja hrvatskog naroda kroz povijest.

Memorijalni biciklistički maraton krenuo je jutros u 8:00 sati s Gradskog groblja u Virovitici, a na cilj u Pakracu maratonci su stigli oko 16 sati. Tijekom biciklističke vožnje sudionici ovog maratona zastajali su kod spomen obilježja i mjesta stradanja hrvatskih civila i vojnika, gdje su simboličnim paljenjem svijeća odali dužnu počast.

U maratonu su sudjelovali članovi Biciklističke ekipe Virovitičko-podravske županije "VBR" (veterani, branitelji i rekreativci) u sastavu Mato Bubaš, Martin Bišćan, Matija Kolar i Pavo Tutenov iz Slatine te Tomislav Kolec, Mario Kovač i Dražen Buketa iz Virovitice, uz logističku podršku članova HVIDR-a Slatina i HVIDR-a Orahovica, a u Voćinu su im se pridružili lipički biciklisti - Blaž Skender, Tomislav Nuić i Danijel Ljevaković.

Na cilju u Pakracu ih je dočekao predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić koji im je ovom prilikom zahvalio na svemu onome što rade u spomen na žrtvu hrvatskih branitelja i svih onih koji su život dali za slobodnu Hrvatsku.

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije "Glasnici istine" dobitnik je priznanja "Pečat Grada Pakraca" jer već dugi niz godina organizira i sudjeluje u organizaciji memorijalnih utrka, maratona i ultramaratona s ciljem da tako obilježe događanja iz Domovinskog rata. Članovi ove udruge, a posebno njihov počasni član Duško Štrbac dugogodišnji su sudionici Memorijalne utrke Pakrac – Omanovac te Pakrac – Bučje. Time pokušavaju osvijestiti hrvatsku javnost o tragičnim događajima iz Domovinskog rata na našem području, ali i na sebi svojstven način odati priznanje poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i svim zatočenim i nestalim osobama.