LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
PRIPOVIJESTI IZ LIPIČKE I PAKRAČKE POVIJESTI:

Radio Daruvar: Emisija o Sokolskim društvima na našem području - II. dio

15.05.2020. 13:02 | 527 pregleda | Vijesti

Radio Daruvar je u veljači prošle godine pokrenuo ciklus emisija o spoznajama, istraživanju, kronici vremena, o ljudima i društvu, selima i gradovima - Povijest naših gradova.

Piše:
Matija Kulhavi

Tako će u sklopu spomenute emisije ove nedjelje, 17. svibnja, u programu Radio Daruvara na frekvencijama 91,5 MHz i 91,9 MHz, s početkom u 17 sati, u emisiji Povijest naših gradova, naš lokalni kroničar događaja, slikar i pjesnik, Siniša Njegovan Starek nastaviti govoriti o povijesti Sokolstva, pokreta koji je nastao u drugoj polovici 19. stoljeća i koji se razvijao u slavenskim zemljama, posebice u Austro-Ugarskoj pa tako i na našem pakračko-lipičkom području.

U dosadašnjim emisijama S. Nj. Starek je govorio o dr. Mateju Bencuru, književnim imenom Martinu Kukučinu i književniku, novinaru, filmskom i televizijskom scenaristu prof. Peter Štrelingeru iz Bratislave. Dvojcu kojeg povezuju Lipik i život i pisanje o Lipiku između dva Svjetska rata. Također, u emisijama je bilo govora i o Ogranku Matice hrvatske koji je svojedobno djelovao na području Pakraca i Lipika, kao i o Pakracu kakav je bio nekad, prije 40 godina, odnosno kakav je to bio grad, i kakve uspomene je ostavio na ljude ponosne na svoje podrijetlo. Posljednja emisija je bila posvećena doseljavanju Čeha i Slovaka u Prekopakru, Lipik, Pakrac, Poljanu, Antunovac i Kukunjevac, u kojima je istaknuto kako je na današnje područje gradova Lipika i Pakraca tijekom 19. stoljeća doselilo preko 3500 Čeha i Slovaka.