LIPIK test
Delfin
Medianno

Zbog higijensko-epidemioloških mjera druga ovogodišnja akcija prikupljanja krvi održat će se samo u prostoru GDCK Pakrac

07.05.2020. 09:15 | 514 pregleda | Vijesti

Druga po redu ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi održat će se 25. svibnja, ali zbog higijensko-epidemioloških  propisanih mjera samo u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Pakrac (Ulica braće Radić 13; od 08:00 do 15:00 sati, uz pauzu od 11:30 do 12:00 sati). Stoga svi oni dobrovoljni darivatelji koji su dosad dolazili darivati krv u prostoru restorana Studenac u Lipiku, ovog puta to mogu učiniti u Pakracu,  stoji u dopisu kojeg potpisuje ravnateljica Danijela Kiš.

Piše:
Compas

 

 

 

Priopćenje donosimo u cijelosti.

Dana 4. ožujka 2020. godine ministar zdravstva  proglasio  je  opasnost  od epidemije uzrokovane koronavirusom, da bi nakon 7 dana, 11. ožujka za Republiku  Hrvatsku  bila proglašena pandemija.

Svi ti događaji u proteklih mjesec i pol dana donijeli su u naše  živote  velike promjene i postavili pred sve dodatne zahtjeve, kako u privatnom, tako posebice i u poslovnom životu.

Protekom vremena podsvjesno smo se navikli na postojanje koronavirusa, da bi se s druge strane osvijestili  (ali ne još uvijek prihvatili).

Malo pomalo navikli smo se na izvanredne mjere, prihvatili smo opasnost kao svakidašnju  pojavu koja nas okružuje.

Upravo  u činjenicama  da djelujemo  u krizi  koja ima ,,nevidljivog  neprijatelja", da se situacija smiruje i da mjere koje propisuje  Nacionalni  stožer  postaju  blaže te da je stiglo lijepo  vrijeme leži velika opasnost!

Umor koji se nakuplja zbog posla, životnih situacija i napetosti, polako otupljuje  našu pažnju i usmjerenost na ono bitno - zaštitu sebe i svoje okoline od pojave i širenja koronavirusa

Uzimajući u obzir sve navedeno željeli bi još jednom naglasiti važnost i pozvati na striktno provođenje mjera u cilju da bi sačuvali Vas i naše zdravlje. Stoga sve dobrovoljne  darivatelje  krvi molimo:

  • održavajte sigurnu udaljenost od 1-2 metra prilikom kontakata i prilikom čekanja u redu vezano uz akciju darivanja krvi,
  • smanjite socijalne kontakte na minimum (izbjegavanje neverbalnog komuniciranja),
  • ne grupirajte se prilikom održavanja akcije dobrovoljnog darivanja krvi koja se provodi u prostorijama  Društva Crvenog  kriza Pakrac,
  • redovito i učestalo provodite higijenu ruku prema naputku o pravilnom pranju ruku
  • ne ustručavajte se upozoriti drugoga na neadekvatno ponašanje jer na taj način štitite sebe i njega.

 

Također molimo darivatelje krvi da ne pristupaju akciji darivanja krvi ako  nije prošlo 28  dana od:

  • putovanja izvan  zemlje (računajući  od datuma  povratka  u RH),
  • kontakta s osobama zaraženim sa SARS-COV-2 (računajući od zadnjeg kontakta  i  pod uvjetom da nisu imali nikakvih  simptoma infekcije),
  • preboljenja COVID-19 (računajući od prestanka simptoma i pod uvjetom da su ponovljeno  negativni  na SARS-COV-2).

 

Opasnost nije prošla i još uvijek se ne možemo opustiti i vratiti "starim" navikama.

Upravo obrnuto, upravo je sada trenutak za još veću pažnju i provođenje svih propisanih mjera da bi u sto skorije vrijeme mogli reci da je epidemija iza nas.

Vjerujem da ćemo svi zajedno pojačati naše napore u tom smjeru. Hvala  Vam sto  uvažavate napisano.

Darovatelj krvi mole biti svaki zdrav i čovjek od 18 do 65 godina. Darivanje krvi je bezbolan akt koji ne narušava zdravlje davaoca.

Dobrovoljnim davanjem krvi ujedno kontroliramo naše zdravlje. Krv  kao LIJEK je nezamjenjiva.

Zahvaljujemo se na razumijevanju i pomoći svim medijima koji prate nas rad i pridonose animaciji potencijalnih darovatelja krvi u ovim kriznim vremenima  pandemije korona virusa.

 Danijela Kiš