LIPIK test
Delfin
Bazeni Lipik
U NADI ZA BOLJE SUTRA

Lipik svaku večer pjeva pjesmu "Moja domovina"

03.04.2020. 09:46 | 2149 pregleda | Vijesti

Za teške trenutke koje proživljavamo, za sve naše zdravstvene djelatnike, za naš stožer, policiju, vojsku, vatrogasce, kao i za sve ostale koji se u ovim teškim vremenima žrtvuju za dobrobit svih, građani na području čitave Republike Hrvatske protekle su nedjelje izašli na balkone i prozore te se pljeskanjem i pjevanjem pjesme "Moja domovina" oduševljeno priključili akciji s ciljem podizanja morala u ovoj cjelokupnoj situaciji.

Piše:
Matija Kulhavi

Međutim, u Lipiku je situacija nešto drugačija. U Lipiku se posljednje četiri večeri za redom stanovnici Vukovarske avenije priključuju ovoj akciji i zajedno pjevaju "Moju Domovinu", jednu od najpoznatijih pjesama s početka Domovinskog rata. Inicijator ove, da tako kažemo, lipičke zahvale svima koji u ovo vrijeme pandemije pomažu, štite i izlažu svoje živote kako bi spasili ili pomogli onima kojima je to potrebno je Davor Pečanić, poznati lokalni glazbenik, kojeg smo upitali kako je sve započelo.

 

Davor Pečanić

 

"Kao što ste rekli, u ovim teškim trenucima odlučio sam nastaviti već pokrenutu "priču" Hrvatske, naravno potaknut video zapisima iz medija i društvenih mreža. Smatram da je ovo najmanje što možemo učiniti u svrhu podizanja morala i davanja podrške, kako svim djelatnicima na prvoj crti, tako i nama koji smo kod kuće. S obzirom na donesene mjere o izolaciji u cijeloj državi, odlučio sam iskoristiti svoju glazbenu opremu u borbi protiv ove epidemije. Lijep je osjećaj vidjeti i čuti kako na prve zvuke pjesme ljudi izlaze na balkone, davajući podršku jedni drugima. Svaku večer u 20 sati Lipik pjeva "Moja Domovina" uz gromoglasan pljesak, u nadi za bolje sutra.", izjavio je Davor.

 

Pjesmu "Moja domovina", koju su skladali i tekst napisali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, snimio je Hrvatski Band Aid sastavljen od brojnih hrvatskih glazbenika.

S obzirom na to da je pjesma objavljena početkom Domovinskog rata, često je puštana i vojnicima i ljudima u skloništima kako bi im podignula moral i dodatno produbila domoljubne osjećaje.

 

MOJA DOMOVINA


Svakog dana mislim na tebe
Slusam vijesti, brojim korake
Nemir je u srcima, a ljubav u nama
Ima samo jedna istina

Svaka zvijezda sija za tebe
Kamen puca pjesma putuje
Tisucu generacija nocas ne spava
Cijeli svijet je sada sa nama

Ref. 2x
Moja domovina, moja domovina
Ima snagu zlatnog zita
Ima oci boje mora
Moja zemlja Hrvatska

Ref.
Vratit cu se moram doci, tu je moj dom
Moje sunce, moje nebo
Novi dan se budi kao sreca osvaja
Ti si tu sa nama

Ref.