Delfin
Delfin
Medianno
Prestanak obavezne vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

U noći sa subote na nedjelju prelazimo na ljetno računanje vremena

28.03.2020. 09:49 | 524 pregleda | Vijesti

Ljetno računanje vremena u 2020. godini počinje 29. ožujka 2020. godine u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s, navodi Državni zavod za mjeriteljstvo.

Piše:
Matija Kulhavi

Vozači, unatoč prestanku obaveze, tijekom vožnje u slučaju smanjene vidljivosti imajte upaljena svjetla, upozorava MUP.

Naime, temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/19), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, započelo je 1. studenog 2019. godine, a završava 31. ožujka 2020. godine.

Ipak, MUP na svojim stranicama podsjeća da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.)

Također napominju da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Stoga apeliraju na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

Izvor: mup.gov.hrdzm.gov.hr