Delfin
AS Obrt - vertikalni do 21.8
Radio Daruvar 2
ZAJEDNICA TALIJANA LIPIKA

Protekla godina ispunjena kulturnim, promotivnim i građevinskim aktivnostima

23.02.2020. 15:30 | 859 pregleda | Vijesti

Comunità degli Italiani di Lipik tj. Zajednica Talijana Lipika održala je svoju redovnu godišnju skupštinu u subotu 22. veljače u prostorijama Zajednice u Multikulturalnom centru Lipik, na kojoj su predsjednica Lionella Brisinelo i vodstvo Zajednice izvijestili članstvo o aktivnostima i postignućima u protekloj 2019. godini.

Piše:
Tomislav Ević

Aktivnosti nije nedostajalo jer je u dosadašnjih dvadeset godina postojanja i djelovanja Zajednica Talijana raščlanila svoje djelovanje kroz više grupa; dramsku, pjevačku, folklornu, boćarsku, grupu za izradu tradicionalnih talijanskih papuča, tečaj talijanskog jezika, a neprestano su prisutni i na brojnim događanjima i manifestacijama u Lipiku i šire. U realizaciji svih svojih aktivnosti i programa podržava ih i potpomaže Talijanska Unija.

Dramska grupa protekle je godine utrošila skoro 140 sati u svrhu učenja talijanskog jezika, njegovanja i očuvanja tradicije talijanske manjine te drugih aktivnosti usmjerenih na promociju rada Zajednice Talijana Lipika. Učenici 8. razreda OŠ Lipik u siječnju su sudjelovali na školskom natjecanju iz talijanskog jezika. Tijekom ožujka Tea Somi je s radom na temu emigracije sudjelovala na natječaju koji organizira udruga bivših emigranata Longaronea u suradnji s udrugom „ Bellunesi nel mondo“. U rujnu na Danu kulture nacionalnih manjina Grada Lipika nastupili su učenici talijanskog jezika : Luka Stokić, Lovro Bruneta, Antonela Straga, Marko Franković, Katarina Nemeth, Ana Keć, Leon Kaurin, Antonija Haramija, Lea Patricija Prohaska i Anja Gunjević, a pedesetak sati utrošeno je i na dekoriranje, pripremu štandova, uređenje pozornica, nabavu materijala, plakata, pozivnica, zahvalnica i poklona za goste na gostovanjima, događajima i snimanjima.

Spomenuta snimanja odnose se na rad grupe za izradu tradicionalnih talijanskih papuča u koju je aktivno uključeno dvadesetak članica Zajednice. Za nacionalnu radio televiziju prezentirale su rad grupe na izradi papuča, a Zajednica Talijana Lipik na taj je način promovirala svoje aktivnosti u dva navrata; u emisiji Prizma emitiranoj na HTV-u 23. studenog te na Hrvatskom radiju u emisiji Multikultura koja je emitirana 28. prosinca. Osim na ovaj način članice grupe svoj rad konstantno prezentiraju na sajmovima, manifestacijama i gostovanjima, a pored gotovih proizvoda uvijek se prezentira i zanimljiv i zahtjevan postupak izrade otvorenih papuča “savata” uz koje izrađuju i male papučice koje služe kao suvenir.
Folklorna je grupa pod vodstvom Željka Tomaševića i pratnji Jadranke Radonić Sirovica na harmonici uvježbavala nove plesove iz talijanske provincije Belluno od kud potječe većina članova ZT Lipika. Na probe je redovito dolazilo petnaestak članova, a novi repertoar pokazali su u rujnu na Danu nacionalnih manjina Grada Lipika i u prosincu u Banja Luci prilikom obilježavanja 15 godina Udruženja Italijana Banja Luke prilikom čega im se s dvadesetak članova svih uzrasta pridružio i pjevački zbor Zajednice Talijana Lipik.
Besplatni tečaj Talijanskog jezika za odrasle koji ZT Lipik organizira već dugi niz godina prošle je godine pohađalo dvadesetak polaznika. Tečaj vodi profesorica Talijanskog jezika Marija Puškarić, a nastavlja se i ove godine te je njegova realizacija već u tijeku.

Jedan od najvećih projekata prošle godine ZT Lipik realizirala je u okviru svoje boćarske grupe koju vodi Krešimir Brisinello i koja je izgradnjom boćališta u Lipiku konačno počela ostvarivati uvjete za organizaciju sportskih natjecanja na kojima su do sada samo gostovali, jer boćarska staza u dvorištu Multikulturalnog centra kod koje se članovi boćarske grupe redovno sastaju i aktivno treniraju tri puta tjedno nije za to bila primjerena. Boćarski teren izgrađen je na zemljištu koje su Zajednici Talijana Lipika ustupili na korištenje grad Lipik i Hrvatske vode, njegovu izgradnju u potpunosti je financirala Talijanska Unija iznosom 110.140 kuna, a uz teren s četiri staze izgradit će se još objekt s WC ima, kuhinjom, spremištem i terasom čime će on zadovoljavati uvjete za organizaciju turnira i natjecanja. Radove je od lipnja 2019. izvodio obrt MK vlasnika Kazimira Martinovića, a iako je otvorenje planirano za kraj 2019. na 20. godišnjicu osnutka Zajednice Talijana Lipik, radi kašnjenja u izvođenju radova dogovoreno je da se ono organizira u proljeće ove godine. Boćarska grupa je prošle godine sudjelovala na dva turnira u Velikim Zdencima, na turniru u Pazinu, na prijateljskom susretu s boćarskim klubom „Otkos“ i na Sportskim igrama Talijanske Unije u Poreču.

Pored svih navedenih prošlogodišnjih aktivnosti ZT Lipik aktivno surađuje s Talijanskom Unijom, Gradom Lipikom, TZ Grada Lipika, Zajednicom Talijana Kutina, Lovran, Banja Luka , Galižana, Materada i Asocijacijama Bellunesi u svijetu, a surađuje i s ostalim nacionalnima manjinama i udrugama prijateljstava koje djeluju na području grada Lipika i okolnih mjesta. Uz gostovanje na nacionalnoj televiziji i radiju, predstavili su se i na Županijskom radiju, o njihovom djelovanju izvještava Lipički Compas i La voce del Popolo, a ostvarili su i suradnju s piscem Filipom Škiljanom u knjizi Nacionalne manjine u Domovinskom ratu. Djelovanje ZT Lipik prošle godine rezultiralo je i obnovom prijateljske suradnje Lipika i grada Abano Terme.