AS Obrt - vertikalni do 21.8
Delfin
Radio Daruvar 2
REDOVNA 91. GODIŠNJA SKUPŠTINA

Ivica Stepić novi je predsjednik DVD-a Gaj

23.02.2020. 00:22 | 948 pregleda | Vijesti

Devedeset i prva godišnja redovna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog Društva Gaj, koja se održala u tamošnjem Društvenom domu bila je izbornog karaktera, a osim 41 nazočnog člana, prisustvovali su joj i lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar, čelni ljudi Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik, predsjednik Tomislav Stokić i tajnik Zlatko Zerdin, donatori (predstavnici tvrtki Geoinvest i Poljo-Gaj), predstavnici lokalnih mjesnih udruga te prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva iz Bročica, Janje Lipe, Pakraca, Lipika, Dobrovca, Marinog Sela, Antunovca, Poljane, Brekinske, Velikog Banovca, Donje Obriježi, Filipovca i Omanovca.

Piše:
Matija Kulhavi

Skupštinu je vodio dosadašnji predsjednik DVD-a Gaj Tomislav Strganac, a nakon izbora radnih tijela skupštine, izvješće o radu za 2019. godinu podnio je tajnik Društva Marijan Strganac, istaknuvši kako Društvo ima 38 aktivnih članova, 10 operativnih vatrogasaca, 6 veterana, 7 podupirućih članova i 10 članova vatrogasne mladeži.

Protekle je godine mimohodom i svečanom sjednicom Dobrovoljno vatrogasno društvo Gaj obilježilo devedesetu obljetnicu postojanja i djelovanja, a tome je prethodio niz radnih akcija u kojima su participirali svi članovi Društva; od uređenja okoliša i parkirališta ispred Vatrogasnog doma do izgradnje sjenice namijenjene izlaganju zaprežne vatrogasne štrcaljke, restauriranog povijesnog eksponata koji će podsjećati na vremena početaka vatrogastva Gaju, rekao je Marijan Strganac.

Što se tiče intervencija, prošle su godine vatrogasci sudjelovali u gašenju otvorenog požara u Gajskim livadama, uklanjanju stabla u Ulici braće Opić tijekom noćnih sati, ispumpavanjima vode iz privatnih bunara te poplavljenih bašča u Ulici Ilije Strganca. Od operativnih je aktivnosti izdvojeno zalijevanje novoposađenog drvoreda lipa u Ulici Sudre Slavka te zalijevanje cvijeća na tri lokacije u Gaju, kao i rad u crkvi Svete Katarine te uređenje okoliša oko Društvenog doma. Istaknute su i aktivnosti mladeži na vatrogasnim natjecanjima u organizaciji vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik, ali i na području čitave županije. Tu je i provođenje pasivnih dežurstava za vrijeme požarne sezone, održavanje opreme i vozila tijekom cijele godine. Sličan plan rada predviđen je i za sljedeću godinu.

Iz financijskog izvješća vidljivo je da je tijekom 2019. godine DVD Gaj raspolagao proračunom nešto većim od 55 tisuća kuna od čega je potrošena 37 tisuća kuna, a najveći dio je utrošen na troškove održavanja 90. obljetnice DVD-a, vatrogasna natjecanja, vatrogasne vježbe te tehnički pregled i održavanje vozila.

U ime Nadzornog odbora predsjednik Vinko Strganac je kazao kako je sve vođeno uredno i ažurno u skladu s pravilima, od financijskog poslovanja, održavanja opreme i vozila pa sve do ispunjenja plana rada u gotovo svim segmentima.

S obzirom na to da je ovo bila i skupština izbornog karaktera, članovi skupštine izglasali su razrješnicu dosadašnjem vodstvu i predsjedniku Tomislavu Strgancu koji se na toj dužnosti nalazio gotovo 15 godina i koji je odstupio na vlastiti zahtjev te će, kako je sam istaknuo, i dalje nastaviti u svojstvu običnog člana davati puno podršku novom vodstvu kojeg čini relativno mlađa ekipa.

Skupština je zatim jednoglasno izabrala novo vodstvo DVD-a Gaj: Ivicu Stepića za predsjednika, Tomicu Strganca za zamjenika predsjednika, Marka Ivančevića za zamjenika zapovjednika i za spremištara Antonia Strganca.

Dosadašnji predsjednik Tomislav Strganac čestitao je novom vodstvu te je istaknuo nadu kako će u predstojećem razdoblju doći i do sanacije Vatrogasnog doma koja mu je u potpunosti potrebna.

Podršku novom vodstvu dao je i zamjenik lipičkog gradonačelnika Slobodan Katunar, kao i zapovjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac-Lipik te tajnik Zlatko Zerdin koji su ovom prigodom dodijelili spomenice.

Spomenice za 20 godina rada u vatrogastvu: Vinko Strganac, Željko Nenadović, Slaviš Tutić, Marijan Strganac, Ivica Stepić, Goran Strganac.

Spomenice za 10 godina rada u vatrogastvu: g. Stanković.

Vatrogasni dočasnik I. klase (diplome): Marko Ivančević, Tadija Nikić, Andrej Heron, Marko Strganac, Domagoj Nenadović, Marin Dejanović, Anamarija Nikić i Valentino Ivančević.