Ostanidoma2
Delfin
Radio Daruvar 2

Osnovana Udruga logoraša srpskog koncentracijskog logora "Bučje"

22.02.2020. 15:13 | 988 pregleda | Vijesti

„Najviše mi je žao što se mi logoraši više skoro uopće ne okupljamo pa tako rijetki dođu i na komemoraciju u Bučje, na dan razmjene, što je na neki način naš „rođendan“. Ne znam da nas se na Bučju ove godino skupilo desetak? A znam da nas ima još dosta, iako je veliki broj logoraša u međuvremenu umro. Problem je što u županiji Požeško – slavonskoj ne postoji udruga civilnih logoraša i to nama predstavlja problem za bilo kakvo ozbiljnije djelovanje. Zato ćemo uskoro, vjerujem već u veljači, odlučiti na koji način ćemo se registrirati, a osnivanje udruge je važno i da napravimo evidenciju svih logoraša, i onih koji su još živi i onih koji su umrli, kako bi napravili i u Bučju postavili ploču s imenima svih civilnih logoraša koji su bili zarobljenici tog zloglasnog logora. Status logoraša dodjeljuje Uprava za zatočene i nestale u Zagrebu pa treba uskladiti i koordinirati te podatke“, izjavio je u siječanjskom izdanju mjesečnika Compas Josip Cah, zarobljenik logora Bučje nakon komemoracije održane 16. siječnja povodom 28. obljetnice razmjene zarobljenika ovog agresorskog srbočetničkog logora.

Piše:
Matija Kulhavi

I zaista, danas, 22. veljače u prostoru pakračke HVIDR-e održano je osnivanje županijske udruge civilnih logoraša, službenog naziva Udruga logoraša srpskog koncentracijskog logora "Bučje", podružnica Požeško-slavonske županije (ULSKL "Bučje"), čiji su osnivači Josip Cah, Josip Straga i Franjo Glazer.

Skupštini su nazočili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca, kao i voditelj Odsjeka za branitelje Požeško-slavonske-županije Miroslav Bagarić, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić te Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Četrnaest prisutnih članova novonastale udruge za svog je predsjednika izabralo Josipa Caha, dok će dužnost potpredsjednika obnašati Josip Straga, a tajnika Darko Mercluft.

U planu rada ove udruge istaknuto je kako će njezini članovi godišnje organizirati susrete zatočenika logora "Bučje", sudjelovati u obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda, održavati i uređivati okoliš memorijalne kapelica na mjestu nekadašnjeg logora "Bučje" te podići spomen-ploču s uklesanim imenima svih logoraša, a naglašena je nakana i izrade, odnosno tiskanja monografije o logoru "Bučje", zbog čega je ovoj osnivačkoj skupštini nazočio i povjesničar Branko Križan.