Ostanidoma2
LIPIK test
Medianno
PLANINARSKO DRUŠTVO "LIPA" LIPIK - IZBORNA SKUPŠTINA

U nove planinarske pohode s novim - starim vodstvom

22.02.2020. 10:08 | 910 pregleda | Vijesti

U prostoru lipičkog Multikulturalnog centra u petak, 21. veljače održana je redovita izborna skupština Planinarskog društva "Lipa" na kojoj su, osim članova Društva, prisustvovali i brojni gosti, uključujući lipičkog dogradonačelnika Slobodana Katunara te predstavnike susjednih i prijateljskih planinarskih društava iz Pakraca, Daruvara, Novske, Požege, Nove Gradiške i Kutine.

Piše:
Matija Kulhavi

U uvodnom dijelu skupštine sve nazočne je pozdravila predsjednica Manuela Lipušić, a zatim je izabrano radno predsjedništvo skupštine na čelu s Vidom Iličić, Sanjom Skender i Sanelom Zorbas, kao i ostala radna tijela skupštine.

Nakon toga, tajnik PD "Lipa" Željko Tomašević ukratko je prezentirao rad Društva koje je tijekom protekle godine imalo 51 člana.

Tako je istaknuto kako je tijekom 2019. godine održano petnaestak radnih akcija, uglavnom na uređenju staza i skloništa. Planinari su izradili i dvije nadstrešnice, jednu na vidikovcu u blizini njihove planinarske kućice Točkica i jednu baš pored samog izvora Točak.

Svake godine u šestom mjesecu organiziraju planinarski pohod "Lipanj u Lipiku", a u desetom mjesecu pohod "Livadama oko Gaja". Također su išli i na brojne izlete i planinarske pohode uzduž naše domovine, ali i po Bosni i Hercegovini. Isto tako, naglašena je izvrsna suradnja sa susjednim planinarskim društvima.

Planinarsko društvo "Lipa" se financira uglavnom novcem od članarina, koje su prošle godine iznosile 2.215,00 kuna kao i dotacija od Grada Lipika (5.000,00 kuna), istaknula je blagajnica Helena Opić, dok su rashodi uglavnom usmjereni prema plaćanju članstva Hrvatskom planinarskom savezu i Slavonskom savezu, kao i financiranju nekih tekućih izdataka. Vesna Tomić, u ime Nadzornog odbora je izjavila kako je Društvo poslovalo u skladu sa zakonom o udrugama i planinarskim statutom, dok je Gordana Kuruc u ime Suda časti istaknula nije bilo nikakvog sastajanja njegovih članova s obzirom da za to nije bilo potrebe.

Manuela Lipušić ponovno predsjednica

Budući da je ovo bila skupština izbornog karaktera, Vida Iličić je istaknula sve ono što je dosadašnje vodstvo tijekom proteklog četverogodišnjeg mandata napravilo, osvrnuvši se na to kako se njihov rad može promatrati kroz nekoliko segmenata, kao što je ulaganje i rad na poboljšanju planinarske infrastrukture što svakako uključuje poučnu stazu "Tajne Psunja" od Lipika do Gagića, održavanje i uređenje planinarskog skloništa te vidikovca, uređenje "Staze srca" od Skenderovaca do skloništa Točkica, kao i staze od Bijele Stijene do Točkice, a ove će godine pokrenuti i prvu Lipičku planinarsku obilaznicu za koju će imati dnevnike sa žigovima i značke po završetku prohodane obilaznice. Tu je i održavanje pohoda "Lipanj u Lipiku" gdje su dosad ugostili preko trideset planinarskih društava, što je svakako doprinos turističkom razvoju Grada Lipika čije su ime promicali svugdje gdje su išli. A osim po Republici Hrvatskoj, obišli su i Mađarsku, Crnu Goru, Grčku, Sloveniju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu i Italiju. Naglašeno je to da su od 2016. godine značajno povećali članstvo, a među svojim članovima imaju i djecu. Postali su prepoznato i priznato planinarsko društvo, što se može i vidjeti iz cjelokupnog dosadašnjeg djelovanja.

S obzirom na to da je skupština bila izbornog karaktera, članovi PD "Lipa" Lipik ponovno su za predsjednicu izabrali Manuelu Lipušić, za dopredsjednika Josipa Matijevića te Željka Tomaševića za tajnika, dok će dužnost blagajnice obnašati Helena Opić, a dužnost člana Upravnog odbora Jagor Opić. U Nadzorni odbor su izabrani Darinka Milemdi (predsjednica), Vida Iličić i Sanela Zorbas, a u Sud časti Gordana Kuruc (predsjednica), Boro Kelemen i Dragica Drobac. Željko Tomašević je izabran i za likvidatora.

Za 2020. godinu lipički planinari također imaju pripremljen atraktivan plan izleta, a u planu je i jedan ljetni noćni pohod.

Pohvale za dosadašnje uspješno vođenje društva te čestitke novom - starom vodstvu uputili su brojni predstavnici i prijatelji iz planinarskih društava s područja Slavonije, kao i dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar koji je zahvalio lipičkim planinarima na svemu onome što rade, istaknuvši pri tome podršku Grada Lipika i u budućem djelovanju.