LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
GRADSKA KNJIŽNICA PAKRAC / 13. TJEDAN PSIHOLOGIJE U HRVATSKOJ

Predavanje o razvoju i izvoru sličnosti i razlika među spolovima

18.02.2020. 09:07 | 551 pregleda | Vijesti

Otkad je otkriveno pismo i počelo bilježenje povijesnih događanja i ljudskih razmišljanja, različitost muškaraca i žena postala je tema koju su mnogi pokušali objasniti. Iako su te razlike na anatomskoj razini posve jasne i lako vidljive, razlika u emocionalnosti i mentalnom sklopu među spolovima često je bila romantizirana i idealizirana, a razlog tome pripisivan je božanskim i nevidljivim silama, utjecajima planeta i koječemu drugom...

Piše:
Tomislav Ević

Tek u novije vrijeme, napretkom znanosti i tehnologije na području neurologije i bihevioralnih istraživanja počelo se otkrivati što to na biološkoj razini utječe na različit način obrade vanjskih podražaja kod muškaraca i žena te što ih to u suštini čini različitima na emocionalnoj razini. Posebno zanimljivo zainteresiranoj publici bilo je vidjeti sličnosti i razlike muškog i ženskog mozga, kako im se razlikuju centri za donošenje odluka i rješavanje problema, reguliranje emocija, prostornu percepciju te što utječe na oblikovanje tih različitosti od rođenja i prije.

Svakako zanimljiva i vječito aktualna tema ovogodišnjeg 13. tjedna psihologije u Hrvatskoj ugodno je u ponedjeljak 17. veljače popunila predavaonicu Gradske knjižnice Pakrac, u kojoj je ovu intrigantnu tematiku slušateljstvu predstavila Nataša Major, profesorica psihologije u Osnovnoj školi Pakrac.

Program 13. tjedna psihologije u Hrvatskoj nastavlja se danas radionicom za učenike od 4. do 6. razreda osnovne škole naziva „Igre za razvoj socijalnih vještina“ koju će od 18:30 u Gradskoj knjižnici Pakrac voditi dipl. psiholog Marija Cesar i dipl. soc. radnik Martina Zanetti Pleša iz Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik.