Delfin
Delfin
Medianno
MNK DUDOVO BURE

Dani ponosa i slave: 40 godina „Dudovog bureta“

17.02.2020. 01:39 | 1019 pregleda | Vijesti

Kao i nekada, u jednom drugom životu, kada su na području Pakraca i Lipika bili jedni od pokretača sportskih i kulturnih događanja i kada su na njihov poziv Pakrac i Lipik pohodila jedna od najpopularnijih imena tadašnje sportske, glazbene i glumačke scene, članovi na ovim prostorima kultnog malonogometnog kluba „Dudovo bure“ na isti su način proslavili 40 godina rada: prigodnim veteranskim nogometnim turnirom i svečanom projekcijom dokumentarnog filma „Samo je nebo iznad nas“ koji su se odvili u poslijepodnevnim i večernjim satima subote, 15. veljače u sportskoj dvorani OŠ Lipik i kino dvorani Hrvatskog doma "Dr. Franjo Tuđman" u Pakracu.

Piše:
Tomislav Ević

Veteranski turnir je bio susret starih prijatelja, iako su u vrijeme bivše Jugoslavije bili ljuti rivali na malonogometnom terenu, jer su u sportskoj dvorani gostovale ekipe MNK Uspinjača i MNK Oktogon iz Zagreba. Iako već u zrelim godinama, pred tribinom popunjenom oduševljenom publikom i ljubiteljima nogometa iz Pakraca i Lipika, neki od najboljih i najtrofejnijih malonogometaša bivše države pokazali su zašto su tada nosili te epitete. Iako je rezultat bio sporedna stvar MNK Uspinjača je kao i prije bila najbolja pobijedivši i Oktogon (4:1) i Dudovo Bure (4:0), dok je Dudovo bure s dva gola Vuića bilo bolje od Oktogona. Poslije veterana revijalnu utakmicu odigrale su i U19 selekcije grada Zagreba i gradova Pakraca i Lipika, u kojoj je s 4:1 pobjedu odnijela Zagrebačka ekipa dok je počasni gol za domaće postigao Zandona.

Nakon sportskih uzbuđenja obilježavanje 40 godina rada „Dudovog bureta“ nastavljeno je u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" u Pakracu, gdje je prije projekcije dokumentarnog filma održana kratka tiskovna konferencija na kojoj su o njegovom nastanku govorili jedni od glavnih protagonista filma, članovi Dudovog bureta Goran Popadić i Davor Nigović. Redateljica filma Renata Lučić i producent Filip Filković, s ovom toplom pričom o malim ljudima sposobnima za velike stvari i djela, najavili su pohod na međunarodne festivale, a Zorislav Srebrić iz HNS-a i Boris Durlen jedan od ključnih ljudi futsala u Hrvatskoj istaknuli su da su s velikim zadovoljstvom prihvatili poziv na „Žutu noć Dudovog bureta“ jer su svojim djelovanjem puno doprinijeli razvoju futsala u Hrvatskoj.

Centralni događaj večeri odigrao se u do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani Hrvatskog doma gdje je prije same projekcije posjetiteljima izložena povijest „Dudovog bureta“. Od osnutka kada je grupa srednjoškolskih prijatelja skandalozno osnovala prvu građansku udrugu/klub na području bivše Jugoslavije, preko prve „Žute noći“ kada su na njihov poziv u Pakracu i Lipiku gostovala tada i sada eminentna imena hrvatske glazbene i kulturne scene (Josipa Lisac, Prljavo Kazalište, Kemal Monteno, Massimo, Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Enes Kišević, Arsen Dedić, Zijah Sokolović i mnogih drugi), pa sve do naslova viceprvaka na razini cijele Jugoslavije i osvajanja međunarodnog turnira u Parizu gdje su momci iz Pakraca i Lipika nadigrali neke od tada najboljih europskih ekipa iz Francuske, Belgije, Njemačke, Nizozemske i Engleske.

Dokumentarni film „Samo je nebo iznad nas“ u trajanju od 50-ak minuta angažirao je publiku izazivajući i smijeh i sjetu s velikim pljeskom na kraju kao nagradom za emotivno putovanje kroz vrijeme i živote članova kluba. Po završetku filma kada su se svi popeli na pozornicu emocije su nadvladale i Gorana Popadića koji se prisjetio i onih članova koji više nisu među njima i koliko je ponosan što je bio dio tog putovanja kao kapetan ekipe od prve do zadnje minute. Davor Nigović Lexy je izmamio osmijeh cijele dvorane šaljivom epizodom iz njihovih života, dok su redateljica filma Renata Lučić i producent Filip Filković priopćili i publici namjeru da s ovim filmom obiđu međunarodne filmske festivale.

I uvaženi gosti iz Zagreba darivali su „Dudovo bure“ na njihovoj „Žutoj noći“, ispred MNK Uspinjača Boris Durlen te predsjednik MNK Oktogon Damir Vrbanović, dok je ispred HNS-a plaketu uručio Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a.

Program je nastavljen uz druženje u prostoru Hrvatskog doma gdje su bile izložene razne memorabilije vezane uz „Dudovo bure“.

 

FOTOGALERIJA: "Žuta noć Dudovog bureta"; 40. godina rada MNK "Dudovo bure"