LIRA okomiti
Delfin 2022
LIRA vodoravni
POVIJESNO DRUŠTVO PAKRAC-LIPIK

Protekla godina bila je najaktivnija od osnutka

12.02.2020. 08:18 | 2071 pregleda | Vijesti

Redovna godišnja skupština Povijesnog društva Pakrac-Lipik održana je 11. veljače u prostoru pakračke Gradske knjižnice, a fokus je bio na izvješću o radu i financijskom izvješću za 2019. godinu, kao i planu rada za 2020. godinu.

Piše:
Matija Kulhavi

Podnoseći izvještaj o radu predsjednik Povijesnog društva Stjepan Benković je istaknuo kako je protekla, 2019. godina bila jedna od najaktivnijih od samog osnivanja daleke 2002. godine.

Na samom početku godine organizirali su izlet na srednjovjekovnu utvrdu Kamengrad koja se nalazi na obroncima Papuka te na eventualni fortifikacijski objekt na Omanovcu.

Na poziv lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane u svibnju su sudjelovali s gastronomskom manifestacijom u sklopu Sajma cvijeća gdje su pripremili desetak jela kakva su se priređivala tijekom XVIII i XIX stoljeća. Za tu su prigodu dogradili i proširili krčmu "Kod Veprove glave".

Tijekom ljeta su pak krenuli s izgradnjom nove krčme kako bi izbjegli stalna sastavljanja i rastavljenja iste. Idejni i glavni majstor bio je Marko Kozić, a tijekom pet radnih akcija na kojima su uz članove Društva sudjelovali i prijatelji iz sportsko društva KK Sapeti izradili su 35 kvadrata šindre od ariša. Tijekom šest jesenskih radnih akcija dovršena je nova krčma koja se sad sastoji od tri modula koji se mogu prevesti kamionom i na licu mjesta posložiti. U njezinu je izgradnju uloženo oko 300 radnih sati, dok su za potrebe izgradnje članovi Društva pribavili donacije u visini od približno 12.000,00 kuna.

U rujnu su sudjelovali na lipičkoj Fišijadi, a u listopadu na pakračkom Slavonskom banovcu s novom krčmom i dorađenim srednjovjekovnim jelovnikom, o čemu je snimljen i kratki dokumentarni film čiji su autori Mario i Marko Barać, a može se pogledati na Facebook stranici Povijesnog društva.

Članovi našeg lokalnog Povijesnog društva svoj su obol dali i u pripremi dokumentacije za prijavu Grada Lipika, odnosno Toplica Lipik u Europsku udrugu povijesnih termalnih gradova (E.H.T.T.A.), a radili su i na zaštiti petnaest kulturnih i povijesnih objekata od lokalnog značaja (7 na pakračkom području i 8 na lipičkom području). Surađivali su i s vlasnicom kuće Zima u Poljani u proučavanju povijesno spomeničke vrijednosti dotičnog objekta.

Tijekom čitave protekle godine radilo se na izradi, odnosno završetku 11. broja Zbornika, što i jest zapravo glavna djelatnost Povijesnog društva Pakrac-Lipik, a dvije promocije ovog najnovijeg izdanja, lipička i pakračka, predviđene su za ožujak ove godine. Izradili su i posljednje module zavičajne povijesti za niže razrede čije su autorice Daliborka Duchač i Danijela Crnković. Time je ujedno završen projekt pisanja udžbenika za lipičke i pakračke učenike svih generacija.

Što se tiče financijskog stanja, Povijesno društvo Pakrac-Lipik u protekloj je godini ostvarilo približno 29.600,00 kuna prihoda. Sredstva za ostvarivanje svojih aktivnosti Društvo dobiva iz gradskih proračuna Lipika i Pakraca pa im je tako prošle godine od strane Grada Pakraca dotirano 14.000 kuna, a od strane Grada Lipika 15.000 kuna, dok su ostali prihodi bile donacije. Rashodi u 2019. godini su iznosili 18.977,09 kuna, a s obzirom na to da su u međuvremenu tijekom siječnja ove godine podmireni većinski izdatci u vezi tiskanja zbornika, stanje računa 31. siječnja je iznosilo 2.827,05 kuna.

U 2020. godini namjeravaju promovirati, već spomenuti jedanaesti Zbornik, s time da će se tijekom pakračke promocije predstaviti posljednji modul zavičajne povijesti, dok će se tijekom lipičke promocije prezentirati tekst o mlinarskoj obitelji Fiala. Planiraju održati i tradicionalni izlet na povijesne lokacije, a prijedlog za ovu godinu je i posjet Ružica Gradu. Također, planiraju sudjelovati na manifestaciji Sajam cvijeća u Lipiku i na pakračkoj manifestaciji Slavonski banovac, a postoji i intencija za jednu radnu akciju prilikom koje bi se uređivao okoliš oko crkve sv. Pantelejmona u Tornju.

Kao glavna aktivnost, odnosno projekt na neko duže vrijeme koji bi započeo u 2020. godini jesu prijevodi kanonskih vizitacija iz XVIII stoljeća za župe Čaglić, Gaj i Pakrac.

Pred sam kraj skupštine bilo je govora i o uređenju okoliša oko pakračke parne lokomotive oznake 51 – 012, zvane „Mađarica“ proizvedene 1926. godine u budimpeštanskoj tvornici „Mavag“, teške 51,2 tone i dugačke 11 metara, kako to u svojem feljtonu PRIPOVIJESTI IZ PAKRAČKE I LIPIČKE POVIJESTI - Gradnja željezničke pruge Barč - Daruvar - Pakrac (I. dio) navodi Siniša Njegovan Starek, a koji smo objavili i na našem portalu. Ova parna lokomotiva je svečano umirovljena 23. rujna 1988. godine kao posljednja parna lokomotiva, ne samo na području Hrvatske, nego i šire, na području ondašnje SFRJ, a danas je nažalost muzejski eksponat u propadanju na lokaciji gdje se nekad nalazila zgrada stare željezničke stanice uništene u Domovinskom ratu.

Inače, Povijesnom je društvu ovom prigodom pristupilo i dvoje novih članova - diplomirani arheolog Krešimir Vacek i ravnateljica pakračke Osnovne glazbene škole Alfreda Petani Grafina koja je iskazala želju bavljenja proučavanjem povijesti glazbenog života našeg kraja.

Rad naših povjesničara pohvalio je lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar, koji je također nazočio skupštini, istaknuvši kako u svojim aktivnostima mogu uvijek računati na potporu Grada Lipika.


LIRA ispod članka