LIPIK test
Delfin
Medianno
RIBOLOVSTVO

Na izbornoj skupštini ŠRD „Slavonac“ Lipik dosadašnjem vodstvu potvrđen mandat

10.02.2020. 10:07 | 736 pregleda | Vijesti

U prostorijama lipičkog Vatrogasnog doma u nedjelju, 9. veljače održana je izborna godišnja skupština Športsko ribolovnog društva „Slavonac“ Lipik. Skupštinu je otvorio predsjednik ŠRD „Slavonac“ Lipik Davor Jandroković pozdravivši nazočne članice i članove te uvažene goste, među kojima su bili, predstavnici prijateljskih ribolovnih društava, predstavnici Športskog ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije, kao i predsjednik Udruge LIDO Dobrovac Marijan Poletto.

Piše:
Matija Kulhavi

Izvještaj o radu ŠRD „Slavonac“ u 2019. godini iznio je Sebastijan Bartoš, tajnik Društva, a u njemu je naglašeno da je poribljavanja u 2019. godini izvršio ŠRS „Požeško slavonske županija“ uz prisustvo članova ŠRD „Slavonac“ Lipik, ŠRD “Pakrac“ Pakrac te „Papuk“ Pakrac. Jezero Raminac je poribljeno s ukupnom količinom od 1300 kg šarana i 200 kg amura, jezero Pakurnovac sa 100 kg šarana , jezero Pjeskara sa 150 kg šarana, odnosno ubačeno je više šarana nego prethodne godine za 350 kg s time da nije ubacivana pastrva po novoj lovnoj gospodarskoj osnovi koja je u izradi te se neće ni ubacivati.

Radne akcije na oba jezera išle su prema planu, odnosno prema potrebi. Radne akcije na jezeru Raminac vodio je, kao i prošle godine, Dalibor Bina. On se ujedno brinuo i o usisnoj šahti za jezero Pjeskara te nije bilo problema s dobavom vode u samo jezero. Tijekom godine lipički su ribiči nastavili sa saniranjem nasipa, kopanjem odvodnih kanala i redovnom košnjom te bojanjem tzv. „Baschierine kućice“, ali i sadnjom sadnica bagremovih i vrbovih mladica. Na jezeru Raminac radne akcije su bile usmjerene na košnju trave i uređivanju lipičke strane jezera. Protekle godine s velikim vodostajem na jezeru Raminac nije bilo nekih većih problema, a taj dio posla odrađuje Josip Tisaj tako što nadgleda vodostaj, a s njim se konzultira i oko otvaranja odvodnog ventila.

Populacija dabrova i dalje je konstantna problematika, a u njihovoj moći je za sada da ograde što više drveća uz obalu koja misle sačuvati od istih dok se zakon ne promjeni.

Uspješni sportski rezultati

Natjecanja u 2019. godini su održana prema planu, a naši su se ribiči natjecali u tri kategorije.

Županijsku ligu seniora u lovu udicom na plovak prošle godine činili su Ivan Sabo, Zlatko Adžijević i Mario Fider osvojivši ukupno treće mjesto u ligi, dok pojedinačno Mario Fider zauzima 5. mjesto, Ivan Sabo 7. te Zlatko Adžijević 13. mjesto.

Budući da su lovili pojedinačno, kadeti su osvojili sljedeća mjesta: Luka Adžijević 7. mjesto, Stjepan Bina 8. mjesto, Franko Žili 9. mjesto.

Pojedinačno, u kategoriji junior (U-20) se natjecao i Andrej Žili osvojivši 19. mjesto.

Osim natjecanja u županijskoj ligi seniorski natjecatelji su sudjelovali u Kupu prijateljstva u Okučanima gdje su osvojili 2. mjesto, a sudjelovali su i na Memorijalnom kupu „Dragutin Vondrak“ koji je ujedno bio i njihov član. Tako je istaknuta i zahvala Gradu Lipiku na ustupljenom kombiju koji je bio prijeko potreban natjecateljima za odlazak na natjecanja.

Također, naglašen je i uspjeh Maria Fidera i Zorana Kolbabe, članova Športskog ribolovnog društva „Slavonac“ iz Lipika koji su osvojili ekipno 10. mjesto s hrvatskom šaranskom reprezentacijom na 4. svjetskim ribolovnim sportskim igrama održanim u Južnoafričkoj Republici u veljači prošle godine.

Vezano za natjecanja u organizaciji samog Kluba, rečeno je kako ih je prošle godine bilo ukupno sedam. Na Pjeskari su održali četiri tradicionalna Šaranska kupa u trajanju od 52 sata te jedan Šaranski kup na Ramincu, kao i dvije Škole ribolova za kadetu koja su svake godine sve više posjećenije. Isto tako, na Pjeskari se i dalje provode dežurstva u svrhu zaštite ribljeg fonda od krađe.

Dosadašnjem vodstvu potvrđen novi mandat

S obzirom na to da je ovo bila skupština izbornog karaktera, članovi ŠRD „Slavonac“ Lipik potvrdili su mandat dosadašnjem vodstvu pa će tako Davor Jandroković i dalje obnašati funkciju predsjednika, dok će potpredsjednik biti Dalibor Bina, odnosno tajnik Sebastijan Bartoš. Upravni odbor će činiti Mario Fider, Ivan Sabo, Bojan Ljevar, Vladimir Šuperina, Igor Somi i Mario Feltrin, a Nadzorni odbor Zoran Kolbaba, Saša Nikšić i Denis Žili.

Plan za 2020. godinu

U planu rada za 2020. godinu također se, kao i u prethodnoj godini, namjerava izvršiti poribljavanje. Na jezeru Raminac tijekom godine planira se održati pet radnih akcija na kojima bi se radilo na uređenju obale i košnje trave. I na ovoj je skupštini istaknuto kako je na Ramincu najalarmantnija brana koja se nalazi u poprilično lošem stanju te njezina rekonstrukcija ovisi od Hrvatskih voda koje su upoznate s problematikom.

Na jezeru Pjeskara plan je redovito održavanje okoliša i postojećih puteva, kao i održavanje šahte, cjevovoda te postojećih objekata, ali i sadnja mladica stabala te se planira iskop bunara i postavljanje vanjskih tuševa.

U natjecateljskoj 2020. godini ŠRD „Slavonac“ će imati natjecatelje u kategoriji lov ribe udicom na plovak te dvije šaranske ekipe koje će nastupiti u Hrvatskoj šaranskoj ligi.

Na jezeru Raminac u vlastitoj organizaciji održat će domaćinstvo županijske lige za seniore i kadete te šaranski kup, a na Jezeru Pjeskara održat će četiri Šaranska natjecanja te dvije cjelodnevne škole ribolova za najmlađe. U cilju je i dalje nastaviti s radom najmlađih, odnosno s radom kadeta, kako bi ukupno imali u organizaciji osam takmičenja.