LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar
SINIŠA NJ. STAREK NA RADIO DARUVARU

Povijest naših gradova: Gradnja željezničke pruge

18.01.2020. 09:51 | 1106 pregleda | Vijesti

Početkom prošle godine Radio Daruvar je pokrenuo ciklus emisija o spoznajama, istraživanju, kronici vremena, o ljudima i društvu, selima i gradovima - Povijest naših gradova.

Piše:
Compas

Stoga će u nedjelju, 19. siječnja, u programu Radio Daruvara na frekvencijama 91,5 MHz i 91,9 MHz, s početkom u 17 sati, u emisiji Povijest naših gradova, naš lokalni kroničar događaja, slikar i pjesnik, Siniša Njegovan Starek pričati o gradnji željezničke pruge od Barča do Pakraca koja je otvorena 18. kolovoza 1885., dok je dionica pruge od Banove Jaruge do Lipika, odnosno do Pakraca puštena u promet 29. studenoga 1897. godine. Bit će tu i niz drugih zanimljivosti koje veliki broj ljudi dosad nije znao, kao što je primjerice prijedlog uspostave električnog tramvaja na željezničkoj prugi Pakrac – Lipik. Naravno, o svemu tome moći ćete čitati i u našem mjesečniku Compas tijekom siječnja i veljače.

Podsjetimo se kako je u ranijim emisijama S. Nj. Starek govorio o razaranjima pakračke knjižnice tijekom ratnih zbivanja 1991. te spašavanju književnog fundusa iz iste pa je pričao o doseljavanju Čeha i Slovaka na lipičko-pakračko područje. Također, u emisijama je bilo govora i o dr. Mateju Bencuru, književnim imenom Martinu Kukučinu i književniku, novinaru, filmskom i televizijskom scenaristu prof. Peter Štrelingeru iz Bratislave, dvojcu kojeg povezuju Lipik i život i pisanje o Lipiku između dva Svjetska rata. Zatim je bilo govora o Ogranku Matice hrvatske koji je svojedobno djelovao na području Pakraca i Lipika, kao i o Pakracu kakav je bio nekad, prije 40 godina, odnosno kakav je to bio grad, i kakve uspomene je ostavio na ljude ponosne na svoje podrijetlo.