LIPIK test
delfin3
Hotel Pakrac 365
17. siječnja Crkva slavi sv. Antuna Opata, pustinjaka

Antunovo u Gaju proslavljeno uz tradicionalni blagoslov i licitaciju domaćih životinja

17.01.2020. 13:46 | 1739 pregleda | Vijesti

Dvostoljetni blagoslov i licitacija domaćih životinja održala se i ovog prohladnog zimskog petka, odnosno 17. siječnja, datuma kojeg se tradicionalno u Gaju obilježava dan nebeskog suzaštitnika župe, sv. Antuna Pustinjaka.

Piše:
Matija Kulhavi

Prije tradicionalnog blagoslova i licitacije domaćih životinja, u župnoj crkvi sv. Katarine u Gaju održana je koncelebrirana sveta misa na kojoj se okupilo mnoštvo vjernika, mještana Gaja i okolnih naselja, a koju je predvodio župnik Župe Presvetoga Trojstva u Daruvaru Zdravko Radoš u zajedništvu sa župnikom iz Ivanca vlč. Antunom Gorekom koji je rodom iz Gaja, zatim s pakračkim župnikom vlč. Jozom Zorićem, župnikom iz Badljevine vlč. Draženom Zrile, župnikom iz Daruvara vlč. Žarkom Turukom, župnikom iz Končanice vlč. Tomislavom Sanićem, vlč. Đurom Cvitićem, župnikom župa u Uljaniku i Dežanovcu, domaćim župnikom u Gaju vlč. Stjepanom Škvorcom te uz prisustvo vlč. Mihaela Kosa, župnika Župe u Donjoj Obriježi i Župe Pohoda BDM u Siraču.

Ponuda životinja za licitaciju, bila je manja nego inače, ali usprkos tome, mještani Gaja i okolnih naselja za licitaciju koju je vodio licitar Stjepan Karlović – Štefo, donijeli su nekoliko pijevaca i kokoši, zečicu i puru. Nakon svećeničkog blagoslova darovanih životinja licitacijom je prodano sve što je bilo ponuđeno, a za jednog je pijevca najvišu cijenu ponudio lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar, koji je nakon toga tog istog pijevca poklonio Župi sv. Katarine. Sveukupno je licitacijom, po običaju, za crkvu u Gaju prikupljeno 713 kuna, 133 kune više nego protekle godine.

Nakon misnog slavlja i tijekom licitacije, okupljeni su se mogli okrijepiti uz čaj i kuhano vino koje je osigurao Grad Lipik te domaće kolače za koje su se pobrinule žene Gaja.

ANTUNOVO U GAJU (17.1.2020.)