LIPIK test
Delfin
Medianno

Čini se da je došao kraj petardama! Nazire se potpuna zabrana petardi tijekom čitave godine

11.01.2020. 08:17 | 647 pregleda | Vijesti

Nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske uputilo u javnu raspravu izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, brojni su se portali raspisali o tome, uglavnom afirmativno, što nije nikakvo čudo s obzirom na to da proteklih godina svjedočimo nizu stradavanja djece i odraslih, ali i iživljavanju nad životinjama. Čini se da je stvarno petardama došao kraj.

Piše:
Matija Kulhavi

Kao što smo u uvodnom dijelu spomenuli, Ministarstvo unutarnjih poslova prije par dana je uputilo u javnu raspravu izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Prema tim bi se izmjenama u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi tijekom cijele godine, čak i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Kao inicijalni razlog ovog zakonskog prijedloga navodi se zaštita života i zdravlja ljudi, napose djece te smanjenje broja smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja. Svakako treba istaknuti i to da je zabranu petardi tijekom cijele godine zatražila upravo udruga Prijatelji životinja te je dobila podršku od čak pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede.

Jutarnji list navodi kako je prije dvije godine zakon pooštren te su njime ukinute petarde i redenici više, tzv. F3 kategorije, a u prodaji su ostale samo petarde i redenici slabijeg intenziteta pucanja kategorije F2.

Visoke financijske kazne za prekršitelje

Prema ovim novim izmjenama zakona, sada će i one biti zabranjene za prodaju građanima, dok bi ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 ona koja služe za manje vatromete i dalje bila dopuštena za prodaju građanima starijima od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, a smjet će se koristiti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Oni koji prekrše postavljene odredbe bit će, u skladu sa zakonom, novčano kažnjeni. Tako će s 10 do 30 tisuća kuna biti kažnjene pravne osobe koje prodaju petarde, a s 5 do 15 tisuća će se, prema prijedlogu, kažnjavati fizičke osobe koje nabavljaju, posjeduju ili upotrebljavaju petarde navedenih kategorija.

Kažnjavat će se i oni koji koriste pirotehnička sredstva na prostorima na kojima se okuplja veći broj građana, osim ako se radi o pirotehnici kategorije F1 u što spadaju prskalice, fontane i vulkani.

Građani velikom većinom podržavaju nove zakonske izmjene

Kroz razgovor s nekim našim sugrađanima zaključili smo da velika većina podržava ove nove zakonske izmjene. Uglavnom napominju kako su ove zabrane trebale puno ranije stupiti na snagu. Neki od njih imaju i kućne ljubimce pa su božićni i novogodišnji blagdani najstresniji dio godine za njih. Međutim, svi se slažu kako petarde i pirotehnička sredstva nisu štetne samo za ljubimce, već su izrazito opasne i za ljude.