LIPIK test
Delfin
Medianno
24. MEMORIJALNI PLANINARSKI POHOD FOKINOM STAZOM 1991

Na Fokinoj stazi sudjeluje tri stotine planinara

14.12.2019. 12:27 | 824 pregleda | Vijesti

U organizaciji Planinarskog društva „Psunj“ u 10 sati s pakračkog Trga bana Josipa Jelačića krenuo je tradicionalni 24. Memorijalni planinarski pohod Fokinom stazom. Kako smo doznali od organizatora ove se godine okupilo oko tristotinjak planinaraiz Pakraca, Lipika, Daruvara, Bjelovara, Zagreba, Novske, Požege te još nekih mjesta iz sjeverozapadne Hrvatske. Za osiguranje pohoda, kao i ranijih godina pobrinula se požeška stanica HGSS-a sa spasiocima iz Lipika i Pakraca.

Piše:
Compas

Memorijalni planinarski pohod Fokinom stazom održava se u znak sjećanja na pogibiju Marijana Kulhavija - Foke i šestorice bjelovarskih branitelja - Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, koji su prije 28 godina, 29. prosinca 1991. godine poginuli prilikom akcije „Alfa“, odnosno oslobađanja okupiranog područja.

Na putu prema spomen obilježju koje se nalazi u pakračkim vinogradima planinare su i ove godine dočekali Blanka i Srećko Brus s prijateljima te ih ponudili toplim napitcima - čajem, kuhanim vinom i slavonskim suhomesnatim delicijama.

Kod spomen obilježja na mjestu gdje su poginuli hrvatski branitelji život dali za voljenu domovinu, odana im je dužna počast te su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U ime domaćina i organizatora pohoda, predsjednik planinarskog društva Psunj Zoran Milaković zahvalio se sudionicima što su se odazvali kako bi zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, a Miroslav Ivančić, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost planinarskom društvu, kao i svim sudionicima pohoda što na ovaj način izražavaju poštovanje i sjećanje na pakračkog planinara Marijana Kulhavija-Foku, koji je poginuo u obrani svog grada i domovine te njegove poginule suborce iz Bjelovara koji su poginuli braneći Pakrac, a time i čitavu domovinu.

Planinari su pohod nastavili prema odmorištu Tromeđa, a kad stignu do planinarskog doma Omanovac, ondje će ih dočekati topli čaj i planinarski grah.

Pakrački planinari na polazištu su ponudili različite suvenire, a sudionici su prije polaska besplatno mogli posjetiti Muzej vojne i ratne povijesti te Muzej Grada Pakraca.

Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati, a okupljanje je kod putokaznog stupa postavljenog uz veliku livadu kod planinarskog doma Omanovac. Po povratku poneki će planinari stići posjetiti i Božićni sajam u Lipiku koji se održava tijekom ovog vikenda, a imat će priliku sudjelovati i u paljenju lampica u lipičkom perivoju.

Fotogalerija: 24. Memorijalni planinarski pohod Fokinom stazom (14.12.2018.)