Delfin
LIPIK test
Medianno
28. obljetnica oslobođenja Lipika

Obilježavanje Dana branitelja Lipika započelo projekcijom filma "Naš Lipik"

06.12.2019. 21:39 | 1915 pregleda | Vijesti

Danas je poseban dan za sve Lipičane, a napose za osloboditelje Lipika, one koji su se prije 28 godina hrabro i prkosno suprotstavili agresorskoj okupatorskoj sili čiji je jedini cilj bio totalno uništenje svega.

Piše:
Matija Kulhavi

Ovih dana slavimo Dan branitelja Lipika i 28. obljetnicu oslobođenja Lipika – prvog oslobođenog grada u Domovinskom ratu! Tom se prigodom u organizaciji Udruge branitelja Lipika 1991. već godinama održava obilježavanje ovog za sve nas vrlo važnog datuma. Tako je obilježavanje ovogodišnje obljetnice započelo projekcijom filma „Naš Lipik“ koji prikazuje naš grad onakvim kakav je bio pred početak Domovinskog rata, u vrijeme njegova oslobođenja od velikosrpskog agresora te Lipik u kakvom danas živimo.

Neposredno prije same projekcije filma, prisutnima se obratio predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Mladen Dolić, čestitavši braniteljima njihov Dan, a Lipiku 28. obljetnicu oslobođenja.

Film "Naš Lipik" još je jedno u nizu potvrda i priznanja hrabrosti hrvatskih branitelja koji su upravo u Lipiku, slomili kralježnicu neprijateljskoj vojsci, ali on je i trag vječnog sjećanja na sve one heroje koji su dali ono najvrjednije što su imali, svoje živote, za slobodu Lipika i voljene nam domovine.

Program obilježavanja Dana branitelja Lipika i 28. obljetnice oslobođenja nastavljamo 7. prosinca od 9 sati okupljanjem na spomen obilježju u Dobrovcu, nakon čega slijedi polaganje cvijeća kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih branitelja Lipika. Zatim će se formirati mimohod koji će se uputiti na spomen obilježje na gradskom groblju u Lipiku gdje će uslijediti odavanje počasti i polaganje vijenaca. Poslije slijedi sveta misa u župnoj crkvi sv. Franje Asiškoga te središnji program obilježavanja u Restoranu Ergela.