Delfin
Delfin
Bazeni Lipik
28.11.1991. - 28.11.2019.

Tjedan uoči 28. godišnjice oslobođenja Lipika

28.11.2019. 14:50 | 2030 pregleda | Vijesti

U petak 6. prosinca 1991. hrvatske snage pokrenule su vojno-redarstvenu akciju „Orada“. Tog dana Lipik je u potpunosti oslobođen i postaje prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu i jedini koji je oslobođen prije vojno-redarstvene akcije „Oluja“.

Piše:
Compas

U vojno-redarstvenoj akciji „Orada“ u kojoj je Lipik oslobođen sudjelovao je domaći 76. samostalni bataljun, specijalne postrojbe MUP-a i postrojbe Hrvatske vojske iz Zagreba, Zaboka, Zaprešića, Križevaca, Bjelovara, Kutine, Varaždina i Čakovca. Za svega pet sati srbočetnički agresor potisnut je iz Lipika, a oslobođena su i okolna naselja i prometnice.

Lipik je pretrpio golema ratna razaranja i preko 90 % građevina bilo je razrušeno. No danas, 28 godina kasnije Lipik se izdigao iz pepela i iako su još prisutni podsjetnici na ratna razaranja život ide dalje, a u sjećanje na one koji su se nesebično žrtvovali davši živote za Lipik i Hrvatsku u petak 6. prosinca i subotu 7. prosinca svečano će se obilježiti Dan branitelja Lipika i 28. godišnjica oslobođenja Lipika.

Subotnjim mimohodom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Lipiku i Dobrovcu suborci, sugrađani i uzvanici odat će počast poginulim braniteljima Hrvatske i Lipika koji današnji dan nisu doživjeli jer su poginuli od srbočetničke ruke dok su branili svoj dom i svoju zemlju. Lipičani će se prisjetiti i svojih sugrađana Ibrahima Abushaalaa zvanog Gadafi, jednog od zapovjednika obrane Lipika i Roberta Klasnića, koji su poginuli do posljednjeg trenutka branivši Lipik od vojno nadmoćnijeg neprijatelja, a što se dogodilo 28. studenog 1991. godine, osam dana prije oslobođenja okupiranog dijela grada, kada su poginuli možete pročitati u članku „Priča o Gadafiju, jednom od zapovjednika obrane Lipika“