LIPIK test
Delfin
Medianno
17. sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika

Aktualni sat trajao je koju minutu manje od pola sata

27.11.2019. 09:41 | 1000 pregleda | Vijesti

Aktualni sat 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Lipika, koje se održala 26. studenoga, trajao je koju minutu manje od pola sata, a u tom vremenskom periodu četvero gradskih vijećnika postavljali su pitanja gradonačelniku Lipika Vinku Kasani i njegovim suradnicima.

Piše:
Matija Kulhavi

Tako se prva s pitanjem javila SDP-ova vijećnica Mihaela Žili koja je postavila pitanje gradonačelniku postoji li mogućnost postavljanja rampe za invalide kod lipičke župne crkve sv. Franje Asiškog s obzirom na to da u Toplice Lipik dolazi velik broj vjernika, a ovo im predstavlja prepreku u obavljanju vjerskih obreda u samoj župnoj crkvi. Odgovoreno joj je da postoji inicijativa za rješavanje tog problema potaknuta od samog lipičkog svećenika te će se Grad rado uključiti ako bude bila potrebna određena pomoć. Vijećnicu je zanimalo i to hoće li biti nekih novih zapošljavanja u Poduzetničkom inkubatoru Lipik, odnosno Poduzetničkom inkubatoru Donji Čaglić. Rečeno joj je da su natječaji otvoreni i dalje. Za onaj inkubator koji se nalazi u Donjem Čagliću ima zainteresiranih, ali još ništa konkretno nije realizirano, dok su u Poduzetničkom inkubatoru u Lipiku od pet poduzetničkih hala četiri već popunjene te se uskoro očekuju zapošljavanja, a slobodna je i hala s uredima u kojoj će biti smještene potporne institucije, kao što su LIRA i PANORA, ali i tvrtke kojima će biti potrebni uredi.

Darko Derenj (Nezavisna lista Jasne Molnar-Kukić) postavio je pitanja direktoru gradskog komunalnog poduzeća Lipkom u vezi uređenja groblja u Subockoj te završetka radova na uređenju pravoslavnog groblja u Čagliću. Marijan Strganac je odgovorio kako je groblje u Subockoj minski sumnjivo pa će se tijekom zime razjasniti situaciju s Hrvatskim centrom za razminiranje u vezi toga. Što se tiče pravoslavnog groblja u Čagliću još uvijek se utvrđuju vlasnici/korisnici grobova, dok će krčenje ići na proljeće, kao i postavljanje ograde nakon rješavanja imovinskih odnosa.

Osvjetljenje Mosta hrvatskih branitelja u Jadranskoj ulici u Lipiku prijedlog je Milana Vlajkovića (HDZ) koji je naišao na odobrenje te je rečeno kako će se pokušati pronaći tehničko rješenje za njegovo ostvarenje. Vijećnika Vlajkovića je zanimalo i što je s teniskim terenom koji se nalazi u sklopu lipičkog perivoja, a gradonačelnik je kazao kako je uređenje tog igrališta inkorporirano u kapitalni projekt Terme Lipik (Vila Zinke – interpretacijski centar, Narodne kupke i perivoj) koji je dio Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema i čiji se početak realizacije očekuje na proljeće

Vijećnika Vinka Strganca (HSS) zanimalo je u kojoj se fazi nalaze aktualne investicije te kako stvari stoje u vezi gradskog programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

U vezi hotela, Kursalona i Wandelbahna, koji se nalaze u privatnom vlasništvu, rečeno je kako, unatoč razgovorima s vlasnikom, nažalost još nema pomaka. Što se tiče izgradnje nove ergele, projekta koji je jedinstven u Hrvatskoj, nakon razgovora s resornom ministricom, preraspodjelom će se osigurati sredstva za početak gradnje, istaknuo je gradonačelnik, dodavši kako na proljeće očekuje raspisivanje natječaja za početak izvođenja radova. Gradonačelnik se nadovezao na ovaj projekt dodavši kako se razmišlja i o izgradnji spomenika "Ranjeni konj" koji bi govorio o jedinstvenoj povezanosti Lipika i lipicanaca, odnosno svega onoga što su prošli za vrijeme Domovinskog rata i izgnanstva. Gradonačelnik je spomenuo i Toplice Lipik koje se uz zdravstvenu djelatnost sve više okreću tržištu pa je tako istaknuto kako je gotov izvedbeni projekt za nadogradnju tamošnjeg restorana koji bi trebao biti ostakljen te primati sedamdesetak osoba.

Što se tiče programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, on se nalazi na kontroli u Ministarstvu poljoprivrede, odgovorila je gospođa Gordana Horvat, voditeljica Odsjeka za financije Grada Lipika.

Nakon aktualnog sata, vijećnici su prešli na dnevni red sjednice o čemu ćete moći čitati ubrzo.