Delfin
Delfin
Bazeni Lipik
21. i 22.11. u Osijeku

Medicinske sestre Lipika i Pakraca na 4. simpoziju „Da se ne zaborave devedesete“

26.11.2019. 08:14 | 1785 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Medicinske sestre Lipika i Pakraca svake godine sudjeluju na stručnim skupovima Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a pri čemu imaju vodeću ulogu. Ove godine na skupu sudjelovale su: Ljerka Pavković, Đurđica Stokić, Olivera Zelić, Nataša Klaić, Mirjana Cahun, Ankica Martinelli, Željka Vukalović, Katica Vacek, Valentina Hodak, Sonja Novinc i Valentina Barčan.

Nakon Lipika, Karlovca i Dubrovnika, ove je godine simpozij održan u Osijeku, a započeo je organiziranim dolaskom autobusom u OŽB Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana gdje su medicinske sestre i tehničare dočekale ravnateljica bolnice, kako tijekom Domovinskog rata, tako i danas, dr. Vesna Bosanac, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Agneza Aleksijević i glavna sestra bolnice u Domovinskom rata Binazija Kolesar. Nakon pozdrava i prigodnog predavanja položen je vijenac i zapaljene su svijeće na mjestu odakle su zdravstveni djelatnici odvedeni na Ovčaru. Obišlo se mjesto sjećanja u Vukovarskoj bolnici gdje je postavljena prva Spomen ploča na dan osnivanja DMSTDR Hrvatske udruge medicinskih sestara 12. 11. 2016. godine. Počast žrtvama Grada Vukovara odana je i na Memorijalnom groblju zajedno s predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja, voditeljicom područne jedinice Vukovar gospođom Sanjom Rešetar Penić.

U KBC Osijek postavljena je Spomen ploča za sjećanje poginulima; Dragici Petrović, Petru Ivkiću, Stanislavu Milasu te svim medicinskim sestrama i tehničarima koje su sudjelovali u Domovinskom ratu. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja prisutne je pozdravila voditeljica područne jedinice Osijek gospođa Sanja Ivković, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – glavna sestra bolnice KBC Osijek Nevenka Begić, predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri, predsjednica DMSTDR Ljerka Pavković i dopredsjednica Društva Agneza Aleksijević. Ploču je posvetio dekan Osječkog vojnog dekanata preč. Vlado Mandura.

Simpozij se održao pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane RH, Osječko-Baranjske županije i HKMS.

Prisustvovalo je preko 200 medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske, predstavljeno je dvanaest svjedočanstava saOsječkog područja u Domovinskom ratu, postavljena je izložba postera, prikazan film o stradanju osječke bolnice Domovinskom ratu te se sudjelovalo u emisiji Veterani mira.