Delfin
LIPIK test
Medianno
BUDUĆI ARHEOLOŠKI PARK?!

Stari grad Pakrac - rezultati iskapanja pobudili veliki interes

22.11.2019. 13:27 | 949 pregleda | Vijesti

Vrlo velik interes pakračke javnosti pobudilo je u staroj pakračkoj gradskoj vijećnici sinoć održano predavanje naziva “Stari grad Pakrac” o rezultatima arheoloških istraživanja nakon treće godine iskopavanja na prostoru između zgrade općine i policije u Pakracu.

Piše:
Tomislav Ević

Pred sedamdesetak okupljenih članova povijesnog društva Pakrac-Lipik i ostalih zainteresiranih građana i ljubitelja povijesti rezultate trogodišnjih iskapanja prezentirao je viši znanstveni suradnik na Institutu za arheologiju i voditelj arheoloških istraživanja na pakračkom Starom gradu dr. sc. Juraj Belaj.

Arheološka ispitivanja na lokalitetu Pakrac – Stari grad u samom centru grada Pakraca započela su 2017. godine tijekom lipnja i srpnja, kada su na temelju georadarskih ispitivanja određene tri sonde. Otkriveni su ostaci debelih zidova jedne od pakračkih kula, zidovi čvrste i kvalitetno zidane građevine za koju se pretpostavljalo da su ostaci ivanovačke crkve te brojni zidovi i pokretni nalazi za koje se smatralo da potječu iz vremena kada je Pakrac bio pod Osmanlijskom vlašću.

Prvotna predviđanja potvrđena su kroz iskapanja koja su se odvijala u ljetnim mjesecima 2017., 2018. i 2019. kada su na lokalitetu iskapanja uz ostatke kule i ivanovačke kapele pronađeni i brojni artefakti u vidu oružja (falkonet), kamenih kugli, keramike, kostiju ljudi i životinja, predmeta iz svakodnevne uporabe poput lula i posuda, a i dokaza trgovačke razmjene što potvrđuje znakovlje s imenom njemačkog trgovca koji je na ovim prostorima trgovao tekstilom.

Dr. sc. Juraj Belaj okupljenoj je publici detaljno izložio presjek dosadašnjih otkrića na mjestu iskapanja te kronološki razvoj lokaliteta od kraja 12. i početka 13. stoljeća (1196. – 1235./1238.) kada ivanovci stječu Zemlju Pakrac (Petriz), preko izgradnje kapele u sklopu domusa te njegove kasnije prenamjene u kaštel, utvrđivanja kapele oko 1500. godine te kasnije izgradnje velike utvrde, do doba za vrijeme (1543. – 1691.) i nakon vladavine Osmanlija te postepenog naknadnog propadanja utvrde i njenog namjernog rušenja i iskorištavanja u druge svrhe.

Dr. Belaj istaknuo je da su dosadašnji rezultati istraživanja izuzetno dobri i vrlo potencijalni te da bi se na ovom istraživanju trebale uz arheologiju udružiti i povijest, povijest umjetnosti, povijest arhitekture i druge znanstvene discipline kako bi se istraživanja nastavila i kako bi se ovdje mogla (kako je u uvodnom obraćanju okupljenima najavila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević) doista ostvariti izgradnja jednog višeslojnog arheološkog parka koji bi na samom lokalitetu prikazivao prošlost Pakraca od najranijih vremena (potencijalno i antičkih ako pronalasci to potkrijepe), dolaska ivanovaca, preko Doba Osmanlija pa sve do Domovinskog rata. Bilo bi to na ponos građanima Pakraca, a strancima bi to bila zanimljiva destinacija; istaknuo je dr. Belaj.

Iskopani artefakti i pronalasci su trenutno u procesu restauracije i datiranja, iskapanja su daleko od svog kraja te nastavak slijedi, a daljnji radovi koji će potencijalno iznjedriti nove pronalaske su zakazani za lipanj 2020.

Na samom kraju predavanja okupljenima se obratila ravnateljica muzeja Pakrac Jelena Hihlik zahvalivši se dr. Belaju na suradnji i istaknuvši da je svake godine interes zajednice za iskapanja sve bolji i bolji, primjerice kroz posjet djece lokalitetu prilikom čega je nastao i kratki dokumentarni film „Artefakt“, što bi bio dokaz da se iz godine u godinu sve kreće u pravom smjeru. „Želja nam je istražiti cijeli prostor utvrde jer iako je dio lokaliteta prekriven zgradama općine i policije postoji još dosta veliki prostor koji se može i treba istražiti. Nadam se da se vidimo u lipnju nagodinu kada će se iskapanja nastaviti.“ rekla je Hihlik.