LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2

CENTAR ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI: Edukativno – sportski susreti u Lipiku

21.11.2019. 18:24 | 1432 pregleda | Vijesti

Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik od 20. do 22. studenoga organizirao je trodnevnu edukacijsko-sportsku aktivnost za korisnike-djecu, stručne radnike i ravnatelje domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu s problemima u ponašanju.

Piše:
Matija Kulhavi

Aktivnosti obuhvaćaju 8 domova iz cijele Republike Hrvatske (CPUZ Lipik, Dječji dom Sv. Ana Vinkovci, CPUZ Kuća sretnih ciglica Slavonski Brod, Dječji dom Vrbina Sisak, CPUZ Klasje Osijek, Dom za odgoj djece i mladeži Osijek i CPUZ Zagreb - Dugave, Dom za odgoj djece i mladeži Karlovac) i održavaju se pod okriljem i uz podršku resornog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Stoga se danas u prostoru Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik održalo i edukativno predavanje za stručne radnike i ravnatelje domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu s problemima.

S obzirom da uslijed procesa transformacije i deinstitucionalizacije sustava i ustanova socijalne skrbi postoji povećana potreba za zajedničkim druženjem razne i različite djece što može samo doprinijeti njihovoj socijalizaciji i resocijalizaciji u zajednicama u kojima žive, osmislili smo trodnevno događanje koje obuhvaća stručni edukacijski dio (edukacija na temu „Kako prepoznati probleme u ponašanju, postupanje i prevencija istih), stručni terenski dio (posjeta ustanovi za izradu namještaja kao vid resocijalizacije), sportski dječji dio (dvodnevni turnir u malom nogometu za djecu/korisnike domova), zabavni dio (upoznavanje, druženje, stjecanje novih prijateljstava) i supervizorski dio (razmjena dragocjenog iskustva između stručnih radnika), istaknuo je Ivan Pušćenik, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik na samom početku predavanja, pozdravivši prisutne sudionike, kao i eminentne predavače poput stručnjaka iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba - prof. Domagoja Štimca, dr.med.spec.psihijatra, subspecijalista dječje i adolescentne psihijatrije te dr. sc. Renata Ćorić Špoljar, prof.

 

 

Tema predavanja odnosila se na interdisciplinarni pristup u radu s djecom i mladima, kao i njihovim obiteljima te na poremećaje u ponašanju, odnosno kako neke probleme prepoznati i prevenirati.

Održavanje ovakvih aktivnosti pozdravljaju i druge čelne osobe javnih ustanova čiji je osnivač Ministarstvo demografije, socijalne politike i mladih

Miranda Glavaš-Kul, ravnateljica Dječjeg doma Klasje, koji nosi službeni naziv Centar za pružanje usluga u zajednici, ovom je prigodom istaknula da su sportski susreti djece slavonskih domova tradicija duga već tridesetak godina pa se svake  godine okupljaju u Lipiku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Osijeku, a odnedavno se priključio i Dječji dom Vrbina iz Siska. „To je jedna lijepa tradicija koja je vrlo korisna za našu djecu, a ovaj edukativni dio ovakvih susreta je izuzetno pozitivan za nas ravnatelje i odgajatelje.“, istaknula je ravnateljica.

 

Ivan Pušćenik i Miranda Glavaš-Kul

 

S njom se složila i njezina kolegica, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac Martina Brajdić Manojlović – „Ove godine prvi put sudjelujemo na ovom događaju u Lipiku koji uključuje druženje djece iz domova za odgoj i dječjih domova  i mislim da je ovo izvrsna prilika da se djeca stave na istu razinu potreba, odnosno da se vidi kako su jednako bitna sustavu te da se iz naše perspektive treba raditi na destigmatizaciji naših korisnika. Smatram da ovo sve ide u dobrom smjeru, domaćin je opravdao naša očekivanja, a sve skupa će biti zaokruženo jednim neformalnim druženjem tijekom kojeg ćemo se svi bolje upoznati.

 

 Ivona Pavković i Martina Brajdić Manojlović

 

Osvrt ravnatelja Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik Ivana Pušćenika

"Ove godine smo započeli s intenzivnijim stručno-edukativnim aktivnostima u sklopu naše ustanove usmjerenih jačanju stručne podrške radnicima iz sustava socijalne skrbi ali i srodnih ustanova i sustava. Ova edukativno-sportska aktivnost u Lipiku je veliki uspjeh jer smo povezali socijalizaciju djece, ali i svojevrsnu supervizijsku podršku za odgajatelje i radnike koji rade s djecom. Aktivnost smo proveli uz podršku resornog Ministarstva i Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Zahvaljujem se Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, predavačima prim. Domagoju Štimac i dr. Renata Ćorić Špoljar, ravnateljima i djelatnicima domova iz Osijeka, Zagreba, Karlovca, Ivanca, Siska, Vinkovaca, Slavonskog Broda, centara za socijalnu skrb Pakrac, Novska, Daruvar, Kutina, Centra Rudolf Steiner, Policijske uprave Požeško-slavonske, Policijske postaje Pakrac, Osnovnih škola Lipik i Poljana, Dječjeg vrtića "Kockica" Lipik... Zahvaljujem se svim radnicima naše ustanove na trudu i angažmanu da ovaj događaj prođe u najboljem redu, te naposljetku zahvale donatorima koji su nam pomogli u realizaciji ove aktivnosti: Studencu-Radenska, Cedeviti, Vratima Slavonije, Planinarskom domu Omanovac, Državnoj ergeli Lipik, Muzeju Grada Pakraca, Osnovnoj školi Lipik, Srednjoj školi Pakrac, Hotelu Pakrac, Lipičkom Compasu, Liri, TZ Lipik, Fotoimago, Lipkomu..."

 

 

U sklopu ovih aktivnosti održan je i nogometni turnir u sportsko-školskoj dvorani u Lipiku na kojem je ekipa iz Lipika osvojila prvo mjesto, dok je drugo mjesto osvojila momčad iz Osijeka, odnosno treće ekipa iz Zagreba.