Delfin
Delfin
Bazeni Lipik

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” posjetili Lipik

21.11.2019. 09:03 | 1102 pregleda | Vijesti

U Lipiku su 20. studenoga boravili polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, predvođeni načelnikom škole brigadirom Mijom Kožićem. Naime, u tijeku je školovanje 22. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 18 polaznika, a u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2019./2020. godini provode studijsko putovanje s nastavnim posjetima Slavoniji, Baranji i Srijemu. Tim su povodom boravili na području Požeško-slavonske županije pa tako i Lipika, a među polaznicima, osim polaznika iz Hrvatske vojske, nalazili su se i vojni predstavnici iz prijateljskih, nama susjednih zemalja.

Piše:
Matija Kulhavi

U posjet Lipiku došli su polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić”, škole koja je najviša vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj i koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe.

U sklopu 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, trinaest je polaznika iz Republike Hrvatske, od kojih su njih deset visoki časnici iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, dok po jedan polaznik dolazi iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (pomoćnik ministra), Ravnateljstva policije MUP-a Republike Hrvatske i Hrvatske vatrogasne zajednice, a tu su i pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti od kojih su dva polaznika iz Bosne i Hercegovine te po jedan polaznik iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Prije dolaska u Lipik, boravili su u Požegi gdje ih je primio požeško-slavonski župan, ujedno umirovljeni general Hrvatske vojske Alojz Tomašević, zatim su posjetili i Vojarnu 123. brigade u Požegi.

U Pakracu ih je dočekao Miroslav Vacek, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije u čijoj su pratnji obišli spomen obilježje logora Bučje, kapelu Male Gospe u Kusonjama te spomen obilježje ispred Policijske postaje Pakrac. Također, posjetili su i Muzej vojne i ratne povijesti.

Došavši u Lipik, u Domu hrvatskih veterana su sudjelovali na predavanju pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Dinka Tandare, koji im je govorio o djelokrugu Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, koja, između ostalog, provodi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata te povratnicima iz mirovnih misija, organizira, koordinira i prati rad Centara za psihosocijalnu pomoć i organizira obilaske korisnika, kao i programe za poboljšanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Nakon predavanja i obilaska DHV-a, posjetili su i spomen obilježje Trokut – Novska, a zatim su se vratili u Lipik, kako bi obišli Državnu ergelu Lipik i konje lipicance. Ondje, u restoranu „Ergela“, upriličeno je predavanje zamjenika ravnatelja Doma hrvatskih veterana Lipik Zvonimira Kalčika o samom projektu Doma hrvatskih veterana Ministarstva hrvatskih branitelja, a tom su ih prilikom pozdravili i lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar te pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.