Delfin
Delfin
Bazeni Lipik
15. sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca

Pakrac uvodi sustav gradske riznice

13.11.2019. 11:52 | 1215 pregleda | Vijesti

Petnaesta po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca održana je tijekom kasnih poslijepodnevnih sati 12. studenog u Velikoj vijećnici Općinske zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako je već uvriježeno, sjednica je započela aktualnim satom, a prva se s pitanjem javila gradska vijećnica Željka Pejša Božić (HDZ). Vijećnicu je zanimalo što će biti s dosadašnjom zgradom pakračkog suda s obzirom na to da se Stalna služba Pakrac Općinskog suda u Bjelovaru preselila u novu zgradu, koja se nalazi preko puta ulice, a građanima je poznata kao zgrada nekadašnjeg „Komiteta“, odnosno kao „Zjalićeva“. Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je istaknula kako je zgrada, u kojoj je dosad sud bio smješten, državno vlasništvo te da je Grad Pakrac uputio resornom ministarstvu zahtjev za korištenjem zgrade, no još se čeka konkretan odgovor. Ona je naglasila kako u Pakracu djeluje niz vrijednih udruga koje svojim radom pokazuju da im treba više prostora. Tako postoji mogućnost da se u staru zgradu suda preseli Muzej ratne i vojne povijesti, koji zaslužuje veći, bolji i adekvatniji prostor, ali isto tako postoji mogućnost da se  ondje smjesti i ostavština  prof. dr. sc. Matije Berljaka, čiji je rad i doprinos doveo do toga da dr. Josip Pazman, rođeni Pakračanin, nakon 150 godina konačno zauzme zasluženo mjesto u svom rodnom gradu i domovini. Naravno, sve ovo je moguće ukoliko Grad Pakrac dobije zgradu na korištenje.

Zorana Hofmana (HDZ) je zanimalo postoji li mogućnost postavljanja uspornika (ležećih policajaca) ili nekih drugih sigurnosnih znakova u Ulici radničkih sindikata, s obzirom da se ondje pojačao promet, a gospođa Marija Čar, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove odgovorila je kako će se poduzeti svi potrebni koraci za to.

Dva pitanja je postavila vijećnica Mihajla Pavković (SDP). Ona se osvrnula na pakračku Ulicu braće Radić, naglasivši da, s obzirom na to da se u njoj nalazi sjedište Udruge slijepih Pakrac – Lipik (zgrada stare osnovne škole), postoji potreba da se na početku navedene ulice postavi znaka za ograničenje brzine, odnosno da se na neki način promet regulira jer ondje se često znaju naći i korisnici Crvenog križa, uglavnom osjetljivije skupine. Odgovoreno je da će se njezin prijedlog svakako uzeti u obzir. Vijećnica Pavković je ukazala i na potrebu zaštite pakračkog dvorca baruna Trenka u kojem je svojevremeno bila smještena i nadaleko poznata Učiteljska škola, kasnije gimnazija, a koja danas propada naočigled. Gradonačelnica je kazala da je problem u imovinsko-pravnim odnosima jer ona je u vlasništvu Srednje škole Pakrac, a predan je zahtjev od strane SPC-a za povrat i taj predmet još nije riješen. Ona je rekla i da je prije nekoliko godina sanirano krovište dvorca, a istaknula je i da bi voljela da se taj spor čim prije riješi kako bi se moglo krenuti u revitalizaciju ovog objekta značajnog za pakračku kulturnu baštinu.

Na potrebu da se u Pakracu postavi bankomat Hrvatske poštanske banke (HPB) ukazao je vijećnik Neven Garača (SDP) upitavši može li se inicijativom Gradskog vijeća i Grada Pakraca usmjerenom prema upravi HPB pokušati postići isto, na što mu je odgovoreno da će takav prijedlog biti poslan.

Vijećnika Sašu Hejtmaneka (HDZ) zanimalo je kad se planira nastavak izgradnje kanalizacije u Badljevini, a odgovoreno mu je da će dobiti pisani odgovor.

Dragana Marina (SDP) su zanimali kriteriji koji se primjenjuju prilikom izbora tajnika Sportske zajednice grada Pakraca, konkretno pitanje stručne spreme. Gradonačelnica je kazala da je to pitanje za predsjednika SZGP-a, a nadovezala se kako Grad Pakrac razmišlja o jednoj novoj instituciji koja će voditi brigu o svim sportskim objektima. Drugo pitanje vijećnika Marina odnosilo se na to do koje razine se došlo u osamostaljivanju Više fizioterapeutske škole u Pakracu. Gradonačelnica Blažević je kazala kako je prije nekoliko dana u Vukovaru potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za obnovu stare pakračke bolnice čiji bi se prostor iskoristio za daljnji razvoj zdravstvenog veleučilišta.

Zoran Krejči (SDP) postavio je pitanje svojevrsnog staračkog doma o kojem je prije nekoliko godina bilo govora, a koji je trebao biti smješten u Prekopakri, točnije u objektu, koji se prema Krejčijevim riječima nalazi u lošem stanju. Rečeno je da postoje problemi s deinstitucionalizacijom, ali da je navedeni projekt i dalje u planu. Vijećnik je kazao i to da je prošli mjesec Državni zavod za statistiku imao tiskovnu konferenciju na kojoj je, između ostalog, bilo govora o migracijama u periodu od 2013. do 2018. godine i prema čemu se Pakrac s -11,8% nalazi na četvrtom mjestu među pet gradova koji bilježe najveći pad stanovništva zbog iseljavanja u inozemstvo. Ostali gradovi su Hrvatska Kostajnica (-17,8%), Knin (-16,5%), Županja (-12,5%) i Glina (-11.6%). Stoga ga je zanimalo postoje li nekakve dodatne mjere da se taj trend zaustavi. Gradonačelnica Blažević mu je odgovorila da će dobiti pisani odgovor, naglasivši kako je unazad dvije godine uveden niz mjera uvedenih upravo za sprječavanje takvog negativnog trenda, osvrnuvši se i na to da je u ovom slučaju presudan Zakon o prebivalištu te da će od MUP-a tražiti informacije i detaljnija izvješća koja se odnose na migracije.

Vijećnik Vlado Eck (HDZ) također je govorio o gužvama u pošti te može li se utjecati da se u prvu smjenu uvede rad dva šaltera, a odgovoreno mu je da je takav prijedlog već poslan prema upravi Hrvatske pošte.

 

Nakon pola sata, koliko je aktualni sat zapravo trajao, prešlo se na Dnevni red sjednice. Prva točka odnosila se na Izvješće o radu u pedagoškoj godini 2018./2019. Dječjeg vrtića Maslačak Pakrac te Godišnji plan i program rada za pedagošku godinu 2019./2020. koji je predstavila ravnateljica Višnja Klobučar. Tijekom obraćanja ravnateljice, između ostalog, istaknut je projekt „Maslačak ispunjava želje“ kojim je omogućeno roditeljima zaposlenim u smjenama uskladiti njihove obiteljske i poslovne obaveze, a ravnateljica je naglasila kako vrtić u prosijeku pohađa oko 220 mališana. Uz pohvale, vijećnici su ovu točku jednoglasno usvojili, kao što su usvojili te pohvalili i sljedeće točke dnevnog reda koje su se odnosile na Plan i program rada za 2020. godinu Muzeja grada Pakraca, Izvješće o radu za školsku godini 2018./2019. Osnovne glazbena škole Pakrac te Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Statut Gradske knjižnice Pakrac koje su predstavile ravnateljica knjižnice Monika Lucić Fider te ravnateljica gradskog Muzeja i predsjednica Školskog odbora OGŠ Pakrac Jelena Hihlik.

U daljnjem tijeku sjednice vijećnici su usvojili Prijedlog Zaključka o donošenju izmjena i dopuna Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Pakraca te Prijedlog Odluke o uvođenju riznice Grada Pakraca. U ovom potonjem govorio je voditelj Odsjeka za financije i proračun Vinko Pečanić, naglasivši da je riznica cjelovit sustav u kojem se, u skladu sa Zakonom o proračunu, obavljaju poslovi koji se odnose na pripremu, izvršenje i konsolidaciju proračuna Grada Pakraca i financijskih planova proračunskih korisnika, proračunsko - računovodstvo i računovodstvo proračunskih korisnika te upravljanje platnim prometom proračuna. Dakle, sve se to bazira na jedinstvenom računovodstveno - informacijskom sustavu s ciljem racionalizacije.

 

Navedena uspostava sustava riznice će se provoditi u dvije faze. Tako će se tijekom 2020. godine poslovanje u riznici obavljati na način da će proračunski korisnici imati jedan račun koji je dio računa proračuna Grada Pakraca preko kojeg će naplaćivati vlastite, namjenske i ostale prihode te sami na teret podračuna podmirivati sve obveze koje se financiraju iz tih prihoda. U skladu s tim, proračunski korisnici moraju do 31. prosinca zatvoriti svoje dosadašnje račune te zatečena sredstva prenijeti na novootvorene podračune. U drugoj fazi, koja će započeti 2021. godine, poslovanje u riznici obavljat će se tako da se svi prihodi proračuna i proračunskih korisnika uplaćuju na jedinstveni račun riznice i sva plaćanja izvršavaju s tog računa, a podračuni proračunskih korisnika se zatvaraju.

Na jučerašnjoj je sjednici usvojen i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Pakraca, zatim Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Pakraca, kao i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Vlastitog pogona Grada Pakraca i Prijedlog Pravilnika o poslovanju Vlastitog pogona Grada Pakraca.

Usvojen je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o naseljima Grada Pakraca  pa će tako na dijelu Pakraca zvanom Gavrinica biti dvije nove ulice: Ulica Alojzije Janković (pripadnica grofovske obitelji Janković) i Ulica 104.  Brigade HV-a, a usvojen je i Prijedlog Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Pakraca pa će se onog dana kad se budu održavali predsjednički izbori paralelno održati i izbori za članove mjesnih odbora.