LIPIK test
LIPIK test
Bazeni Lipik
ZAKLADA ANA RUKAVINA U PAKRACU

Uspješno održana akcija upisa dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Hrvatski registar

06.11.2019. 13:42 | 943 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Potaknuti potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži malenoj Dori Perčin iz Pakraca, ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem, na inicijativu mladih Kulturno prosvjetnog društva „Sloga“ i Kluba mladih Udruge mladih Mali most (u projektu #Gradmalih#pokrenise#) te uz podršku volontera Gradskog društva Crvenog križa Pakrac i Srednje škole Pakrac u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ danas je održana akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Pozivu se odazvalo 42 naših sugrađana, uglavnom mlađe životne dobi

Akciji darivanja odazvali su se i učenici 4. i 5. razreda medicinskih sestara i tehničara Srednje škole Pakrac, s tim da su većina bili i darivatelji budući da su napunili 18 godina i željeli su učiniti jedno plemenito djelo. Iako je danas štrajk u školama učenici su ipak došli i pokazali suosjećanje što je posebno pohvalno.“, naglasila je Vesna Božić, profesorica u Srednjoj školi Pakrac i članica Palijativnog tima “Lipa”.

Moram priznati da su odazivi na ovakve akcije češće puno bolji u malim gradovima nego u većim jer su ljudi u manjim sredinama povezaniji i lakše se udruže za pomoć kome je potrebna, pogotovo u Slavoniji. Prema našem iskustvu i povratnim informacijama, Slavonci su zaista vrijedni darivatelji jer se najčešće bez ikakvih suzdržavanja odazivaju na darivanje.“, istaknula je Marija Stapar Zrile, koordinatorica za medije i akcije iz Zaklade Ana Rukavina.

Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica danas broji približno 63.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobilo je 114 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.