Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2

Članovi Gradskog pjevačkog zbora Lipik sudjelovali na „Susretu pjevačkih zborova“ u Cerniku

17.10.2019. 12:08 | 745 pregleda | Vijesti

U Cerniku, pitoresknom mjestu Zapadne Slavonije u čijoj su bogatoj povijesti boravili plemenitaši, još od srednjovjekovnih vremena pa sve do grofovske obitelji Kulmer (obitelj poznatog hrvatskog slikara i grafičara Ferdinanda Kulmera), kojoj je 1946. nacionalizacijom sve oduzeto, krajem rujna je održana “Smotra pjevačkih zborova” u kojoj je sudjelovao i Gradski pjevački zbor Lipik.

Piše:
Matija Kulhavi

Upravo je u Cerniku 1762. godine izgrađen velebni franjevački samostan koji je dao pečat čitavom cerničkom kraju, ne samo po pitanju vjere, nego i kulture, domoljublja i civilizacije uopće. U sastavu samostana nalazi se i prekrasna barokna crkva sv. Petra apostola koju ljubitelji zborskog pjevanja posebno cijene zbog zavidne akustike.

Muzicirao sam u mnogim koncertnim dvoranama i crkvama diljem domovine i Europe, ali nisam naišao ni na jednu ovakvog ugodnog sazvučja kao što ima ova crkva.“, izjavio je predsjednik Gradskog pjevačkog zbora Lipik Stjepan Šarac.

Eto, u toj je crkvi održana “Smotra pjevačkih zborova” na kojoj su, osim Gradskog pjevačkog zbora Lipik, nastupili članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“ iz Cernika, članovi Mješovitog pjevačkog zbora i Velikog tamburaškog orkestra, zatim članovi Kulturno umjetničke udruge „Kristal – sladorana“ iz Županje, Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ iz Slavonskog Broda, Hrvatskog pjevačkog društva „Graničar“ iz Nove Gradiške te ženska klapa „Allegre“ iz Osijeka, a posebno je pozdravljen zbor Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina.

U prepunoj crkvi, u kojoj je bilo posjetitelja više oko klupa nego u klupama, redali su se zborovi s programima izvedenim na zavidnoj razini.

Nakon smotre domaćini su pripremili domjenak u kojeg su uložili puno truda uz ugođaj domaće glazbe.

Sljedeća smotra zborova će se održati u Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ početkom mjeseca studenog.