Delfin
Delfin
Medianno
MO KUKUNJEVAC/VSNM GRADA LIPIKA/UABA PAKRAC-LIPIK

Komemoracija žrtvama II. svjetskog rata u Kukunjevcu

11.10.2019. 14:57 | 1581 pregleda | Vijesti

U organizaciji Mjesnog odbora Kukunjevac, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Lipika i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik kod spomen obilježja u mjestu Kukunjevac u petak, 11. listopada, održana je komemoracija u znak sjećanja na žrtve fašističkog terora koje su ondje stradale. Na isti datum prije 77 godina u Kukunjevcu je pogubljeno 243 njegovih mještana, dok ih je još 423 živote izgubilo u logorima koji su se nalazili na prostoru tadašnje NDH.

Piše:
Tomislav Ević

Okupljene mještane Kukunjevca i uvažene goste u ime organizatora pozdravio je gradski vijećnik Lipika Darko Derenj zahvalivši im što su se okupili kako bi se zajednički prisjetili i odali počast stradalim mještanima Kukunjevca. Uz mještane Kukunjevca komemoraciji su prisustvovali i konzulica Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, dožupan Požeško-slavonski Miroslav Grozdanić, dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar, dogradonačelnik Pakraca Nikola Ivanović, delegacije VSNM Grada Lipika i Požeško-slavonske županije, delegacije UABA Pakrac i Požega te predstavnici SDP-a i SDSS-a.

Nakon odavanja počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i prigodne recitacije Mirjane Bilopavlović, okupljeni su uz pakračkog paroha protojereja Đorđa Teodorovića, svećenika Luku Bosanca i đakona Milana održali spomen poginulim žiteljima Kukunjevca kod ondašnje grobnice.