Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U LIPIKU

Lipicanci kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine pri organizaciji UNESCO

11.10.2019. 12:44 | 2084 pregleda | Vijesti

U konferencijskoj dvorani „Quella“ Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik danas je započela konferencija međunarodne radne grupe koja priprema kandidaturu uzgoja lipicanaca za upis na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Piše:
Matija Kulhavi

Sastanak je zamišljen kao prilika za razgovor o postojećoj i mogućoj budućoj međunarodnoj suradnji s uzgajivačima lipicanaca iz drugih zemalja, posebno u vezi međunarodne suradnje po pitanju ovog nematerijalnog kulturnog dobra pa su se tako, kako je u uvodnom dijelu konferencije istaknuo Mladen Kuhar, voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, u Lipiku okupili predstavnici Slovačke, Austrije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Rumunjske, dakle predstavnici svih država koje sudjeluju u zajedničkoj nominaciji.

Naime, nositelji nematerijalnog kulturnog dobra Tradicije uzgoja lipicanaca na sastanku će govoriti o svojim iskustvima uzgoja te ukazati na zaštitne mjere koje bi im pomogle u unaprjeđenju uzgoja i očuvanju tradicija uzgoja.

 

 

Sudionike ove međunarodne konferencije pozdravio je lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar koji je ovom prigodom podsjetio na teška ratna razaranja koja su se tijekom Domovinskog rata dogodila na ovom području, a koja nisu zaobišla ni lipicance. „Lipicanci su simbol grada Lipika. Od njihovog povratka prošlo je dvanaest godina, obnovili smo njihov matični fond, a u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Grad Lipik je pokrenuo jedan projekt rješavanja dugoročnog smještaja konja, koji će pomoći razvoju turizma na području Lipika. Radi se o projektu Raminac koji će biti smješten oko istoimenog jezera, a prostire se na 89 hektara. Podijeljen je u četiri faze od kojih se prva faza odnosi na gradnju nove ergele s pristupnom cestom.“, naglasio je dogradonačelnik Katunar.

Proslava 12. obljetnice povratka lipicanaca

U sklopu Dječjeg dana na prostoru Državne Ergele Lipik u subotu, 12. listopada obilježit će se 12. obljetnica povratka Lipicanaca iz Srbije u Lipik.

Tom će prigodom ovogodišnji Dječji dan proteći uz mnoštvo zabave i igre. Osim nastupa školaraca i vrtićaraca, nastupit će i lipičke mažoretkinje te članovi KUD-a Lipički đeram iz Antunovca, a djeca će tijekom svog Dana moći uživati na brojnim edukacijskim punktovima i nadasve igri općenito.

Isto tako, za posjetitelje će biti organiziran i prijevoz turističkim vlakićem od Pakraca preko Lipika pa sve do Državne ergele i natrag.