Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
8. LISTOPAD - DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

Odavanjem počasti poginulim braniteljima obilježen Dan neovisnosti

07.10.2019. 18:31 | 767 pregleda | Vijesti

Uoči sutrašnjeg Dana neovisnosti Republike Hrvatske polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim braniteljima, prvom predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu i dr. Ivanu Šreteru na spomen obilježjima u Lipiku i Pakracu odali su gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, zamjenik gradonačelnice Pakraca Marijan Širac, članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca.

Piše:
Tomislav Ević

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.