LIPIK test
Delfin
Bazeni Lipik
14. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PAKRAC

Poskupljenje vode neizbježno u bližoj budućnosti

05.09.2019. 18:33 | 825 pregleda | Vijesti

Gradsko vijeće Grada Pakraca u utorak 3. rujna je u velikoj vijećnici u kasnim večernjim satima održalo svoju 14. sjednicu. Uz aktualni sat koji je skoro toliko i trajao, na sjednici se raspravljalo o još sedam točaka dnevnog reda koje su uključivale izvješće o radu Voda lipik d.o.o. za prošlu godinu, polugodišnjim izvještajima o proračunu Grada i o radu gradonačelnice, prijedlozima o davanju suglasnosti za izvođenje radova na natkrivanju teniskog terena i rekonstrukciji pješačke staze u ulici Augusta Cesarca te o davanju u zakup objekta u dvorištu bivšeg „Papuka“, što je potrajalo još malo više od sat i pol.

Piše:
Tomislav Ević

Aktualni sat počeo je tematikom nogostupa koja je svim vijećnicima izgleda bila na pameti a otvorila ju je SDP-ova vijećnica Mihajla Pavković ističući prijeku potrebu izgradnje nogostupa u ulicama Ivana Gorana Kovačića i Dalibora Duchača. Vlado Eck je uz nogostup u Duchačevoj (izrazivši zadovoljstvo sanacijom šahti u istoj ulici te naglasivši nužnost sanacije za bicikliste opasnog pružnog prijelaza) istaknuo potrebu za nogostupom u ulici Stjepana Širca u Prekopakri, Ivan Fričer također u Prekopakri kod Matkovca, Ivan Hoffman u Aleji Kestenova, a Željka Pejša u Vukovarskoj ulici. Odgovarajući na upite gradonačelnica Anamarija Blažević rekla je da u Aleji nastavak radova kreće krajem ovog mjeseca (do Voda Lipik) dok se za dio Aleje od pješačkog pružnog prijelaza (iza kuća) do hotela čeka adekvatan natječaj. Nogostup u ulici I. G. Kovačića nije mogao proći na Lag-ovom natječaju radi toga što nije jedinstvena katastarska čestica pa se umjesto njega kandidirao onaj u ulici A. Cesarca. Za ulicu D. Duchača nadležna je ŽUC s kojom se grad voljan kandidirati na natječaju i pritom izdvojiti 200.000 kuna za projektnu dokumentaciju.

U planu je i asfaltiranje makadamskog nastavka Ulice Andrije Hebranga na Jugu, spomenuti nogostup u Vukovarskoj i njeno pripojenje Osječkoj ulici gdje bi umjesto raskršća bio kružni tok. Zašto se još nije riješilo prije godinu dana postavljeno pitanje izgradnje autobusnih stajališta od Omanovca prema Donjoj Obriježi zanimalo je vijećnika Igora Cavallija, odgovor je isti kao i tada, nadležan je ŽUC. Na neredovito košenje jaraka uz cestu od Marinkovca prema Daruvaru upozorio je Vijećnik Neven Garača ( Hrvatske ceste ), kao i na izostanak rasvjete u ulici Baruna Trenka što je, objašnjeno je, posljedica radova na Trgu Bana Jelačića.
Vijećnik Marin istaknuo je zabrinjavajuće podatke o upisima u srednju školu jer se upisalo svega 17% (25 od 145) osmaša iz Pakraca i Lipika te upitao zašto nema pritiska iz Grada da se prilagodi nastavni program. Odgovor gradonačelnice je da je to učinjeno već prije godinu dana no da su ograničeni s postojećim kadrom jer nemaju dozvolu novog zapošljavanja od Ministarstva.

Na pitanje vijećnice Pejša zašto je transparentnost gradskog proračuna od nadležnog tijela ocijenjeno samo s dobar, odgovorio je voditelj odsjeka za financije Vinko Pečanić rekavši da je za to razlog njihova nepravovremena objava na stranicama Grada što se neće ponoviti. Na pitanje Miroslava Ivančića zašto se ne zaustavi pretjerana sječa šume oko planinarskog doma Omanovac gradonačelnica je odgovorila da je od Hrvatskih šuma zatražila obustavu koja nije urodila plodom ali ustrajat će. Zoran Krejči izrazio je zabrinutost da će županijske inicijative na izgradnji vodozahvata Kamenska zaustaviti desetljećima očekivanog vodozahvata Šumetlica, na što mu je gradonačelnica odgovorila da ta dva projekta ne isključuju jedan drugoga i iako je jedan od izvođača radova na vodozahvatu Šumetlica otišao u stečaj, on je još uvijek u planovima Hrvatskih voda i čeka na provedbu. Zabrinut je bio i za stanje proračuna u pogledu radova na energ. obnovi gradske sportske dvorane tj. hoće li on moći podnijeti obavezu od 3.8 milijuna kuna koliko je učešće grada ( iz Fonda 3.2 milijuna) ako se ne osiguraju sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja? Gradonačelnica je odgovorila da natječaj još traje i iako je malo vjerojatno da nikakva sredstva neće biti dodijeljena, ako se to i dogodi grad to može podnijeti jer ima viška sredstava u proračunu koji prelazi iznos potencijalne obaveze.

Nakon aktualnog sata slijedilo je izvješće o radu Voda Lipik d.o.o. koje je iznio direktor Marijan Pierobon i koje je potaknulo dosta rasprave i vijećničkih upita, u tolikoj mjeri da je izlaganje izvješća potrajalo skoro koliko i aktualni sat. Oba zastupnička kluba prihvatila su izvješće kao kvalitetno i iscrpno no iz kluba zastupnika HDZ-a su zahtijevali objašnjenje prošlogodišnjeg gubitka od 135.000 kuna ( prihodi 6.58, a rashodi 6.71 milijun kuna). Razlog tome je po riječima direktora Voda bilo dodatno zapošljavanje radi obnavljanja dozvola za rad nakon podjela Voda i Komunalca. Angažman stručnog osoblja (kvalificirani inženjer) bilo je nužno radi od zakonodavca propisanih uvjeta u segmentu pročišćavanja voda koje su preuzeli na upravljanje, i bez njega ne bi mogli raditi taj novi povećani opseg poslova. S tim posljednjim zapošljavanjem Vode Lipik trenutno imaju 24 zaposlena.

No u budućnosti predviđa dodatno poskupljenje poslovanja radi proširenja vodovodne mreže po selima, što po dosadašnjem iskustvu radi manjeg broja priključaka više košta nego što donosi prihoda, a sličan efekt očekuje se i po završetku radova na vodovodu sjeverozapadnog pakračkog bazena. Dodatno im u prilog ne ide ni najavljeni zakon o obavezi uvođenja vodovoda u svako naselje s više od 50 stanovnika. Dodatno je istaknuo da se cijena vode nije povećavala od 2011. godine, broj novih priključaka se minimalno povećava dok potrošnja vode opada unatoč njihovim kapacitetima koji su dvostruko veći u odnosu na trenutnu potrošnju. Da li je to radi štednje građana ili njihovog manjeg broja ne zna, ali ono što zna je da će se morati korigirati cijena vode, tj. voda će morati poskupjeti 7 do 9 % u odnosu na trenutnu, iako je gradonačelnica dodala da bi to bolje bilo postepeno izvesti kroz neki duži period da se stanovništvu to maksimalno olakša. I pored tog poskupljenja koje bi bilo do kunu po kubičnom metru voda bi i dalje bila najjeftinija u okruženju rekao je Pierobon.

Vijećnik Hejtmanek skrenuo je raspravu na svima „mučnu“ temu kanalizacije u Badljevini koja nikako da se završi. Novac je najveći problem ukratko objašnjava Pierobon, jer bez sredstava iz Fondova osuđeni su na financiranje iz Hrvatskih voda koje je svake godine po nekoliko stotina tisuća kuna što svake godine iznjedri nekoliko stotina metara odrađene trase nakon čega se staje. Po riječima gradonačelnice dio odgovornosti snosi i izvođač radova, Vodoprivreda Daruvar, koja nije uvijek bila u stanju odraditi radove u visini dodijeljenih sredstava što bi rezultiralo smanjenjem sredstava iduće godine. O daljnjem tijeku tog projekta Hejtmanek će biti pismeno obaviješten kad se „pohvataju konci“.

Vijećnica Milek je izrazila zadovoljstvo što nije bilo redukcija ove godine unatoč velikim vrućinama, a vijećniku Cavalliju na pitanje kada kreće priključenje stanovnika Obriježi na vodovod odgovoreno je da će to biti na proljeće sljedeće godine po cijeni od 1500 kuna na više pri čemu će se od strane Voda naplaćivati samo potreban materijal.

SDP ovi vijećnici Marin i Garača vratili su se na pitanje cijene vode i najavljenog poskupljenja. Marin je sugerirao da se smanje pojedini interni troškovi Voda, dok je Garača ukazao da bi povećanje cijene moglo smanjiti potrošnju kod korisnika stoga je također sugerirao interno rezanje troškova. Dok gradonačelnica načelno nije za poskupljenja Miroslav Ivančić je pri kraju rasprave o izvješću zaključio da bi idealna bila kombinacija internog rezanja troškova uz blago postepeno poskupljenje.

Uslijedile su druga i treća točka dnevnog reda tj. glasanje o davanju suglasnosti za ulaganja u natkrivanje teniskih terena kod stadiona i izvođenje radova na rekonstrukciji pješačke staze u ulici A. Cesarca. Točke su objedinjene i o njima se jednoglasno odlučilo u korist izvođenja radova. Uz jedva malo više riječi jednoglasno se usvojila i sljedeća točka dnevnog reda, „Prijedlog Odluke o uvjetima i postupku natječaja za zakup dijela poslovnog prostora na k.č.br. 2383 u k.o. Pakrac“ tj. prijedlog davanja u najam prvog objekta u prostoru nekadašnjeg gospodarskog dvorišta tvornice „Papuk“, gdje je zadnji stanar bila tvrtka „Stakla SLS“. Po riječima gradonačelnice objekt je spreman za davanje u zakup jer je proljetos u njega uloženo, a uvjeti najma će biti određeni strogo za obavljanje proizvodne aktivnosti. U unutrašnje uređenje treba uložiti potencijalni najmoprimac i iako je bilo upita tek treba vidjeti kakva će biti realna potražnja.

Kao i sve odluke večeri i izvješće polugodišnjeg proračuna jednoglasno je usvojeno. Po riječima gradonačelnice posluje se dobro, s viškom sredstava u proračunu koje planiraju .preusmjeriti na sufinanciranje projekata. Ukupni prihod u prvoj polovici ove godine iznosio je 17.62 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 14.34 milijuna kuna. Trenutno stanje gradskog proračuna je 4.76 milijuna kuna u plusu, što je kombinirani rezultat prihoda u iznosu 3.28 milijuna kuna i prijenosa viška prihoda iz prethodne godine od 1.48 milijuna kuna.

Izvješće o radu gradonačelnice bilo je rezervirano za sam kraj sjednice a gradonačelnica je istaknula kako to nije samo izvješće o njenom radu već o radu kompletne gradske uprave. Uz pohvale s obje strane pogotovo od HDZ ove vijećnice Milek, izvješće je prihvaćeno. Vijećnik Garača unatoč zadovoljstvu što je pozitivno riješena njegova prijašnja sugestija, ipak je nezadovoljan što izvješća nisu javno dostupna građanima putem gradske web stranice. Gradonačelnica se složila da je to potrebno kao i redizajn iste radi bolje transparentnosti njihovog rada te da će se na tome svakako poraditi.

Vijećnik Krejči je za kraj ipak kritički pritisnuo gradonačelnicu ističući da u izvješću nema trenutno aktualne problematike iseljavanja, slabe povezanosti sa županijom i štošta drugo što nije divno i krasno kao ostatak njenog izvješća te da objasni zašto je to tako? Gradonačelnica je uzvratila objašnjenjem da je njen posao rješavanje gradskih problema te da uvaženi vijećnik vjerojatno nikada neće znati kako je to pisati gradonačelničko izvješće o radu, jer se ono bazira na probleme koji su riješeni i stvari koje su odrađene. Od problema ne bježi, rekla je, nikada nije ni neće i uvijek je iskrena i realna, a izvješće prikazuje učinjeno te se nada da će ubuduće u njemu biti opisana rješenja današnjih problema.

Nakon još desetak minuta repliciranja koje je potakla gradonačelničina izjava sjednica je privedena kraju.