Lipik banner
Lipik banner
Radio Daruvar
POVODOM DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Biskup Škvorčević posvetio kapelicu Presvetog Srca Isusova u Dobrovcu

04.08.2019. 14:57 | 1041 pregleda | Vijesti

Uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, a u prisutnosti brojnih mještana, župljana i vjernika iz Dobrovca i Lipika, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane i njegova zamjenika Slobodana Katunara te predsjednika lipičkog gradskog vijeća Mladena Dolića, u nedjelju, 4. kolovoza 2019. u 11 sati, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, u pratnji svećenstva, posvetio je novoizgrađenu kapelicu Presvetog Srca Isusova u Dobrovcu, a potom je predvodio euharistijsko slavlje. Novoizgrađena kapelica sagrađena je na istom mjestu gdje se nalazila i ona prethodna, a koja je teško oštećena i uništena tijekom Domovinskog rata.

Piše:
Matija Kulhavi

"Nakon oslobođenja Dobrovca i povratka mještana, svete mise su se održavale u lokalnoj školi.", rekao je župnik župa Lipik i Donji Čaglić vlč. Jozo Zorić te dodao kako se nakon obnove župne crkve u Lipiku pristupilo ponovnoj izgradnji kapele u Dobrovcu koja je započela krajem 2015. godine. Osim potpore Požeške biskupije, koja pomaže i izgradnju župne crkve u Čagliću, ovu su gradnju pomogli Grad Lipik, Požeško-slavonska županija, PBZ d.d., više pojedinaca i poduzeća, a posebno mještani Dobrovca.

U ime mještana i vjernika Dobrovca, uzoritog biskupa su pozdravili bračni par Elizabeta i Tomislav Kužilek, zahvalivši mu na duhovnoj i materijalnoj podršci tijekom obnove kapele.

Biskup Antun Škvorčević je istaknuo kako je znakovito da se posveta kapelice Presvetog Srca Isusova odvija baš uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, čestitavši Dobrovčanima što su obnovili svoju kapelicu te pozdravivši posebno hrvatske branitelje, zahvalivši im na svemu što su učinili za Domovinu. "Blagoslovom ove kapele želimo da ju Bog blagoslovi kako bi nama bila na korist da s njime budemo i rastemo u vjeri baš u ovom objektu kojeg smo izgradili.", rekao je biskup prije nego što je blagoslovio vodu i posvetio zidove novoizgrađene kapele. Biskup je posvetio i prisutne vjernike vodom koja nas podsjeća na krštenje prema kojem smo ugrađeni u snažno Isusovo zajedništvo koje se zove Crkva i to je zajedništvo pobjednika jer smo s njime, koji je pobijedio smrt, i mi pobjednici, naglasio je.

Nakon euharistijskog slavlja u bogoslužnom prostoru nove kapelice vjernicima Vladi Propadalu i Mari Pavić uručena je zahvalnica i biskupova medalja za požrtvovni i predani rad u župi.

FOTOGALERIJA

Predstavnici Lipika, Pakraca i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata odali počast poginulim braniteljima

Neposredno pred posvetu dobrovačke kapelice, a uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji se obilježava 5. kolovoza na datum oslobođenja grada Knina u vojno redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim braniteljima ispred spomen obilježja u Lipiku, Pakracu i Donjim Grahovljanima, kao i pred spomen obilježjem poginulim braniteljima kod osnovne škole u Dobrovcu.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su predstavnici Grada Lipika predvođeni gradonačelnikom Vinkom Kasanom, njegovim zamjenikom Slobodanom Katunarom i predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Dolićem, predstavnici Grada Pakraca predvođeni gradonačelnicom Anamarijom Blažević, njezinim zamjenikom Marijanom Šircem i predsjednikom Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem te predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik.

FOTOGALERIJA