LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje

Na današnji dan: 10. srpnja 1856. rođen Nikola Tesla, neponovljivi genij

10.07.2019. 08:56 | 719 pregleda | Vijesti

Nikola Tesla, jedan od nedvojbeno najvećih istraživača i izumitelja, rođen je na današnji dan 1856. u malom hrvatskom selu Smiljan u samoj blizini Gospića.

Piše:
Matija Kulhavi

Prvi razred osnovne škole Tesla je završio u rodnome mjestu, a ostale u obližnjem Gospiću. Tu je završio i nižu gimnaziju, a školovanje je, nakon jednogodišnjeg prekida (zbog bolesti), nastavio u Karlovcu. Nakon mature, odlazi u Graz na Visoku tehničku školu. Prvu godinu započeo je s najvećom ozbiljnošću i predanošću, učeći najčešće po dvadeset sati dnevno.

Nemajući dovoljno novca za završetak studija, Tesla potkraj treće godine napušta Graz i za kraće vrijeme zapošljava se u Mariboru. Zatim je studirao u Pragu. Tada je počelo njegovo potucanje Europom, a poslije boravka u Budimpešti i Parizu, u proljeće godine 1884., kao dvadesetosmogodišnjak otputovao je u New York.

Iz golemog obilja izuma i problema kojima se bavio teško je izdvojiti pa i samo nabrojiti barem i najvažnije. Jer, Tesla je ostvario višefazni sustav izmjeničnih struja, riješio probleme prijenosa električne energije, ostvario načelo rotirajućeg magnetnog polja i među prvima se bavio eksperimentiranjem s elektromagnetskim valovima. Tesla je patentirao više od 700 izuma, od kojih je nekoliko desetaka našlo široku primjenu.

Osim nedvojbenom genijalnošću Tesla se isticao i neobičnim životom. Cijeli je svoj vijek živio skromno i povučeno, i ostao neženja. Bio je visok i mršav, crne kose i plavih očiju, karakterističnog uspravnog držanja koje je zadržao i u dubokoj starosti. Umro je osamljen, u svome apartmanu na 33. katu hotela New Yorker.

Povodom stogodišnjice Teslina rođenja 1956. godine, mjerna jedinica magnetske indukcije (gustoće magnetskoga toka) je nazvana "tesla", a Hrvatski sabor je u čast ovom neponovljivom geniju 10. srpanj proglasio Nacionalnim danom Nikole Tesle, danom znanosti, tehnologije i inovacije.

Nikola Tesla