Delfin
LIPIK test
Medianno
Danijela Štefan, profesorica povijesti u Osnovnoj školi Grigora Viteza

Profesorica povijesti iz Poljane dobila stipendiju u SAD-u

07.07.2019. 10:18 | 1792 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja raspisala je u proljeće ove godine, kao i prethodnih nekoliko godina, javni natječaj za dodjelu dviju stipendija za Republiku Hrvatsku koje se odnose na profesore povijesti i podrazumijevaju odlazak na sveučilište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ondje se prolazi edukacija vezana uz povijest ljudskih prava kroz 20. stoljeće s naglaskom na Drugi svjetski rat, a svaki od stipendista dužan je održati predavanje svim sudionicima edukacije o bilo kojoj temi iz svoje nacionalne povijesti 20. stoljeća.

Jedna od dviju stipendistica ove godine je Danijela Štefan, učiteljica povijesti u Osnovnoj školi Grigora Viteza u Poljani.

Edukacija će se održati u periodu od 20. do 25. srpnja ove godine u Sjevernoj Karolini na Appalachian State University. Radni jezik seminara je engleski. Na edukaciji sudjeluje po dvoje predstavnika iz Hrvatske, Poljske, Slovenije i još nekoliko europskih zemalja, a prisutni su i mnogobrojni povjesničari iz Sjedinjenih Američkih Država.

Za prijavu je bilo potrebno napisati motivacijsko pismo na engleskom jeziku i priložiti potrebnu dokumentaciju, a nakon toga je slijedio razgovor u američkoj ambasadi u Zagrebu.

Tema koju je profesorica Štefan odabrala odnosi se na Domovinski rat u Hrvatskoj i primjere kršenja prava žena i djece u tom ratu. Predavanje slične tematike održati će i u organizaciji Hrvatska ura u Washingtonu, koji planira posjetiti nakon završetka seminara. U planu je i odlazak u New York.

Troškove puta i boravka u Sjedinjenim Američkim Državama u potpunosti pokriva američka ambasada Zagreb.

"Ovo je jedinstvena i neprocjenjiva prilika koja stvara istovremeno osjećaj sreće jer nije mala stvar saznati da su s druge strane Atlantika od 200 prijavljenih odabrali baš vas, ali i osjećaj neizmjerne odgovornosti. Sretna sam što ću imati priliku susresti se s potomcima iseljenih Hrvata koji žive u Washingtonu, vidjeti kako funkcionira njihova udruga u kojoj se okupljaju i njeguju hrvatski jezik i običaje, a tamo ću održati i prigodno predavanje na engleskom jeziku o stradanju Hrvatske u Domovinskom ratu.

Koliko mi je poznato, nijedan profesor s područja Požeško-slavonske županije nije ranije imao priliku sudjelovati na ovakvoj edukaciji, a iskreno se nadam da će se to u budućnosti promijeniti. Ovakve prilike su rijetke i prihvaćaju se objeručke jer nude maksimum edukacije i turizma u jednom.", izjavila je profesorica Štefan.