Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
5. zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu

Hodočasnici zavjetnog hodočašća Marijanski zavjet za Domovinu boravili u Lipiku

06.07.2019. 09:50 | 763 pregleda | Vijesti

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji, pokrenula je 2015. godine zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. 

Piše:
Matija Kulhavi

Ovogodišnje 5. zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu, dugo oko 1640 kilometara, započelo je 8. lipnja svetom misom u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla, a završit će 21. kolovoza u Dubrovniku. Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke i Dalmacije, sve do posljednjeg odredišta u Dubrovačkoj biskupiji. Ovoj glavnoj ruti matici, putem se pridružuju i brojne priključne rute koje će se s njom spajati u najbližim svetištima kako bi se na taj način premrežila čitava Hrvatska.

Jedna od takvih priključnih ruta je i ona koja ide od Pakraca do Udbine, dugačka je 290 kilometra i traje trinaest dana, a krenula je jutros iz Pakraca. Dvanaest hodočasnika, uglavnom Zagrepčana, je već nakon četiri kilometra stalo u Lipiku gdje su ih dočekali lipički gradonačelnik Vinko Kasana i župnik Jozo Zorić sa suradnicima.

U lipičkoj župnoj crkvi sv. Franje Asiškog tom je prigodom pater Zdravko Jelušić, jedan od hodočasnika, a inače svećenik u zagrebačkoj Župi Presvetog Srca Isusova, održao svetu misu. Nakon mise hodočasnici su se okrijepili hranom i pićem, za što se pobrinuo Grad Lipika, a zatim su svoj današnji put dužine 22 kilometra nastavili u smjeru Poljane gdje će prenoćiti u tamošnjem Društvenom domu.