banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Upit1
ODANA POČAST POGINULIMA

Polaganjem vijenaca obilježen Dan antifašističke borbe

22.06.2019. 10:01 | 819 pregleda | Vijesti

Dan antifašističke borbe državni je blagdan u Republici Hrvatskoj koji se svake godine obilježava 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba na našim prostorima u ondašnjoj okupiranoj Europi. Zanimljivo je spomenuti kako je prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovan onog dana kad je pokrenuta i Operacija Barbarossa, odnosno kada je nacistička Njemačka napala SSSR.

Stoga su upravo danas, kod fontane staklenog lipicanca na južnom ulazu u Lipik gdje se nalazi spomenik žrtvama II. Svjetskog rata, zapaljene svijeće i položeni vijenci u čast svih stradalih u tom tragičnom ratu koji se na području naše zemlje vodio od 6. travnja 1941., dana kad je izdana Direktiva br. 25. i kad su Kraljevinu Jugoslaviju, u sklopu koje se nalazila i Banovina Hrvatska, napale osovinske sile (Njemačka, Italija, Mađarska i Bugarska), i koji je trajao sve do svibnja 1945. godine.

Piše:
Matija Kulhavi

Paljenju svijeća i polaganju vijenaca prisustvovali su lipički gradonačelnik Vinko Kasana i požeško-slavonski dožupan iz redova srpske nacionalne manjine Miroslav Grozdanić zajedno s predstavnicima Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika na čelu s predsjednicom Mirjanom Bilopavlović te članovima lipičkog Gradskog vijeća.

Nakon ceremonije kod spomenika na južnom ulasku u grad, zapaljene su svijeće kod spomen-obilježja poginulim braniteljima Lipika tijekom Domovinskog rata 1991. godine te kod spomenika poginulima u antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. na gradskom groblju u Lipiku.