LIPIK test
Delfin
Medianno
COMUNITA DEGLI ITALIANI DI LIPIK - Dan Zajednice Talijana Lipika

Kulturno-umjetničkim programom Lipičanima se predstavili članovi Zajednice Talijana „Materada“ iz Umaga

09.06.2019. 10:01 | 1073 pregleda | Vijesti

U prostoru lipičkog Multikulturalnog centra, povodom dvadesete obljetnice od osnutka Zajednice Talijana Lipika, a u sklopu manifestacije "Lipanj u Lipiku", u subotu, 8. lipnja, održan je kulturno umjetnički program tijekom kojeg su se Lipičanima i njihovim gostima predstavili prijatelji Talijana  Lipika - članovi Zajednice Talijana Materada, koji su ovom prilikom stigli iz Umaga.

Piše:
Matija Kulhavi

U prepunoj dvorani Multikulturalnog centra okupljenima se prigodnim riječima obratila predsjednica Zajednice Talijana Lipika Lionella Brisinello, pozdravivši sve nazočne, a napose lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu i posebne goste - prijatelje iz Zajednice Talijana Materada na čelu s predsjednicom Katjom Šterle Pincin.

Gradonačelnik Kasana, tijekom svojeg obraćanja, čestitao je Zajednici Talijana Lipika na tome što povezuju kulturu, ali i predstavljaju kulturu jednog naroda, a isto tako i promiču Grad Lipik te povezuju ljude. Gradonačelnik je naglasio i multikulturalnost Grad Lipika, u kojem žive i predstavnici srpske, talijanske, mađarske, češke i ukrajinske nacionalne manjine, a istaknuo je i Dan nacionalnih manjina koji se svake godine održava u sklopu obilježavanja Dana Grada i tijekom kojeg se svake godine predstavljaju članovi jedne od nacionalnih manjina koje na ovom području žive. On je i ovaj put pohvalio aktivnost Zajednice Talijana Lipika napomenuvši kako u Gradu Lipiku uvijek imaju podršku.

Predsjednica Katia Šterle Pincin pozdravila je prisutne predstavivši Zajednicu Talijana Materada koja broji 250 članova, nudi niz aktivnosti, od plesa do pjevanja, dramske sekcije za mlade i odrasle, glazbeno-instrumentalne i umjetničke sekcije, brojne sportske aktivnosti, a može se podičiti i aktivnostima svog mješovitog zbora koji je aktivan već dugi niz godina, pa je tako lipička publika mogla uživati u gotovo jednosatnom nastupu predstavnika različitih sekcija Zajednice Talijana Materada.

Na kraju zanimljivog kulturno-umjetničkog programa, Lionella Brisinello, predsjednica Zajednice Talijana Lipika je govorila o aktivnostima lipičkih Talijana kojih ima više od tri stotine i aktivni su u brojnim sekcijama (dramska sekcija, tečaj talijanskog jezika, pjevački zbor, folklorna sekcija, boćarska grupa i sekcija koja izrađuje papuče), a pripadnici su četvrte i pete generacije Talijana koji su u ove krajeve pristigli iz sjeverne Italije, odnosno iz provincija Belluno i Udine. Osim što su članovi Talijanske Unije, lipički Talijani su članovi i udruženja Belunezi u svijetu s kojima imaju gotovo svakodnevne kontakte, a već dvije godine sudjeluju u natječaju literarnih radova na temu emigracije. Tako su prošle godine Ena Horvat i Dino Ciciliot, dvoje mladih članova lipičke Zajednice Talijana i učenika talijanskog jezika nagrađeni za svoje radove, a ove je godine sudjelovala mlada učenica Tea Somi te joj je ovom prigodom uručeno i priznanje.

FOTOGALERIJA