Delfin
Delfin
Bazeni Lipik
Državna ergela Lipik

Djeca Lipika svojim su nastupima uveličali Dan Državne ergele Lipik

08.06.2019. 12:23 | 1178 pregleda | Vijesti

Državna ergela Lipik danas slavi svoj dan! Tim je povodom za sve posjetitelje ulaz  slobodan, a ovom je prigodom upriličen i kratki program lipičkih mažoretkinja, polaznika dječjeg vrtića Kockica i učenika lipičke osnovne škole. Posjetiteljima je također omogućena vožnja fijakerom i jahanje, a najmlađi mogu uživati u zabavnom parku, igrama na otvorenom i oslikavanju lica.

Piše:
Matija Kulhavi

Povodom Dana Državne ergele Lipik upriličen je prigodni program kojeg su vodili učenici osmih razreda Ivano Straga, Lara Hruška, Ema Winkler i Ena Horvat, a tijekom kojeg su nastupala djeca Grada Lipika kao poklon našim lipicancima.

Program su otvorile lipičke mažoretkinje, a zatim su se prigodnim govorom, pozdravivši okupljene građane obratili lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar i upravitelj Ergele Lipik Damir Jakšić.

Nakon toga se program nastavio izvedbom domoljubne pjesme Bože čuvaj Hrvatsku, koju su izveli mališani Dječjeg vrtića Kockica pod mentorstvom odgojiteljice Ivane Hlebec, a nakon njih je plesnom koreografijom nazvanom "Šetnja livadom" pod mentorstvom odgojiteljica Aleksandre Haramije i Tanje Lneniček prošetala 1. mješovita skupina Štrumpfovi .

Raspjevani predškolci Dječjeg vrtića Kockica publici su poručili važne životne istine u pjesmi "Da sam ja netko", pod mentorstvom odgojiteljice Ivane Hlebec, dok je lirsku pjesmu Dragutina Tadijanovića o krilatom konju pročitala učenica 8. b razreda Dorotea Prebežac pod mentorstvom učiteljice Hrvatskoga jezika Ane Knežević.

Poznato je da konji, isto kao i djeca vole ritam i uživaju u glazbi. Stoga se danas na lipičkoj ergeli moglo uživati u nastupu dueta flauta učenica sedmoga razreda OŠ Lipik i petoga razreda Osnovne glazbene škole Pakrac, Staše Kukić i Nine Rade pod mentorstvom učiteljice glazbene kulture Jadranke Radonić Sirovice.

U Lipiku postoji duga konjička tradicija, ali i svjesnost koliko su konji divna i plemenita bića. O njima razmišljamo, slikamo ih, o njima pišemo - jednostavno volimo ih. Svoju ljubav prema našim konjima u stihove je pretočila učenica 8.a razreda Ena Horvat u pjesmi "Horses our friends" pod mentorstvom učiteljice engleskoga jezika Jadranke Šimunović Katunar.

Povijest Državne ergele Lipik, kao što znamo, imala je osim onih lijepih i veoma tragična razdoblja. Ova Državna ergela preživjela je Drugi svjetski rat (u kojem se morala seliti), zatvaranje ergele i odvoženje konja u klaonice tijekom komunističke Jugoslavije i teško stradanje i krađu konja u Domovinskom ratu. Nakon dugih pregovora i peticije koju je provela udruga Lijepa Naša, a koju su potpisale na tisuće građana Republike Hrvatske i svijeta, u subotu, 13. listopada 2007. godine, njih 66 vraćeno je u matične štale oko 2 sata ujutro u konvoju nade. Na sreću, danas su konji s nama u Lipiku i mi vjerujemo u budućnost Državne ergele Lipik i budućnost ovoga Grada. Lijepo je biti na našoj ergeli, a kako bi to moglo izgledati u budućnosti, u 2029. godini, pokazali su učenici sedmih razreda lipičke osnovne škole, pod mentorstvom učiteljice engleskoga jezika Jadranke Šimunović Katunar, s glazbenim recitalom naziva "Bright future of our stud farm", a zatim su s rap - song Our state farm in the future nastupili učenici osmih razreda.

Nakon svečanog programa upriličene su raznolike zabavne aktivnosti i sadržaji koje su pripremili djelatnici Državne ergele Lipik, a zanimljivo je bilo vidjeti i vjerni prikaz konja lipicanca kojeg je iz drveta napravio Ivan Trupković koji se bavi umjetničkom obradom iz drveta i kamena, a dolazi iz obližnjeg nam Sirača.

FOTOGALERIJA